2022.04.08.

A Covid kétségbeesésből, egy új karrier felé. Interjú Szilasy Imolával

a-covid-ketsegbeesesbol-egy-uj-munkalehetosegbe-interju-imolaval

Imolát a COVID miatt kialakult pandémiás helyzet sorsfordító választásra kényszerítette. Interjúnkból kiderül, honnan hová tart, és kinek a segítségével jutott el idáig. Története remek példája annak, hogy kellő bátorsággal, szorgalommal – és persze egy fantasztikus mentor közreműködésével – hogyan hozhatjuk ki a legrosszabb helyzetből a lehető legjobbat.

Beszélgetésünk témája egyfajta inspiráció is lehet azok számára, akik még bizonytalanok, hogy belépjenek-e a webfejlesztés misztikus világába.

Imola kérlek, tedd meg, hogy bemutatkozol. Ki vagy, mivel foglalkozol, mit kell tudni rólad?

Szilasy Imola vagyok, Székesfehérváron élek. Jelenleg három helyen dolgozom és ezt a három tevékenységet próbálom átcsoportosítani úgy, hogy a lényeg felé vegyem az irányt. Van egy főállásom: a turizmus szektorban dolgozom, illetve vállalkozóként fitneszedzéseket tartok, emellett kezdtem bele a webdizájnerkedésbe. Így most az életem egy nagy munka. Próbálok elindulni és építeni a jövőt.

Ennyi elfoglaltság mellett mi késztetett rá, hogy elkezdj webdizájnnal foglalkozni?

Engem mindig vonzottak a számítástechnikával kapcsolatos megoldások, „okosságok” és szerettem másoknak is segíteni. Érdekelt a weboldal-készítés is, de csak egyszerűbb formában, amihez nem kell komolyabb tudás. Weboldal építő sablonokkal készítettem néhány évvel ezelőtt egy-két weboldalt ismerősöknek, de csak hobbi-szinten. Rájöttem, ahhoz, hogy ezzel komolyan foglalkozzak, egy sokkal mélyebb tudásra van szükség, de akkoriban nem mertem még ebbe belevágni. 

Aztán jött a világjárvány, és egyik-napról a másikra szüneteltetni kellett a munkáimat. Ez először nagyon rosszul érintett, aztán arra gondoltam lehet, hogy most jött el az idő, hogy elkezdjek webdesignt tanulni. Nem volt munkám, így el akartam indulni egy olyan karrier felé, amivel többé nem kerülhettek ilyen kiszolgáltatott helyzetbe. 

Akkor, ha jól értem, a COVID hatására kezdtél el pénzszerzési céllal foglalkozni a weboldal készítéssel. Így jutottál el Emeséhez is?

Igen, beiratkoztam a legszimpatikusabb webdesign tanfolyamra, ami számomra az Online Webdesign Tanfolyam (OWT) volt. Nagyon sok mindent megtanultam, nem is gondoltam, hogy ennyi mindenből áll egy weboldalt elkészíteni. Emesét, a tanfolyam haladó kódolás részénél ismertem meg.

Amikor először beléptem a csoportjába, levert a víz. Milyen nyelven beszélnek itt? Hogyan fogom én ezt megtanulni? Aztán arra gondoltam, hogy ha mások is meg tudják ezt tanulni, valószínűleg nekem is menni fog. És mivel sok szabadidővel rendelkeztem, megcsináltam a létező összes szorgalmit és minden feladatot.

Imola munkája

Említetted, hogy kicsit úgy érezted, kínaiul beszélnek, ennek ellenére azonban mentél tovább és kerested a kihívásokat. Mikor kezdted azt érezni, hogy van értelme ennek a dolognak?

Bevallom, engem nagyon motivált Emese hozzáállása. Imádtam a szorgalmikat és minden feladatot. Elismerően nyugtázta a munkáimat és tényleg jól esett, hogy értékeli az erőfeszítéseimet. Teljesen rácsodálkoztam magamra is, mert bár az első feladataimat sokszor Emese segítségével készítettem el, egy idő után elkezdtem egyre önálóbb lenni és összeállt a kép. Ekkor már éreztem, hogy ráléptem valamilyen útra és ezáltal egyre magabiztosabb lettem. Egy idő után már tudtam, hogy ezt akarom csinálni.

Mennyire érzed élvezhető tevékenységnek a kódolást? A vendéglátóiparban dolgozol, fitneszedzőként is emberekkel foglalkozol. Ahhoz képest kódokat írni, egy teljesen más világ. Milyen érzések vannak benned ezzel kapcsolatban?

A fitneszszakmában, amikor mások már megpihennek én akkor indulok és tartom az óráimat estig. Ott is fontos a kreativitás, a pörgés, hogy lendületet vigyek az emberek délutánjába. 

Ezt a fajta kreativitást megtaláltam a kódolásban is, és egyáltalán nem mondható unalmasnak. Amikor kitalálok valamit, és a részletekből össze tudom rakni, hatalmas sikerélményt okoz. Nem egyszer történt már olyan, hogy amit kigondoltam, működött, és teljesen egyedül ugráltam örömömben.

Kis humorral fűzném hozzá – valószínűleg a különböző hibaüzenetek is biztosítják a változatosságot…

Sok hibás kódot írtunk, de Emese rengeteget segített. Nem írta le konkrétan, hogy mit tegyünk, hanem rávezetett a megoldásra. Így kialakult egy olyan problémamegoldó képességem, amit mostanáig használok. Amikor végre sikerült egyedül megoldanom, az fantasztikus érzés volt.

Milyen izgalmas, amit mondasz. Ezek szerint Emese igyekszik átadni egy fajta gondolkodásmódot is.

Így van. A tananyag mellett egy szemléletmódot is adott, amit ő képvisel, és bíztat arra, hogy én is meg tudom csinálni.

El tudnád mondani azoknak, akik még nem ismerik a Frontend tanfolyamot, hogy hogyan működik az oktatás?

Már a nulladik lépésnél pozitív visszajelzésben volt részem. Mielőtt befizettem volna az első tanfolyamra, külön ráírtam e-mailben Emesére, hogy véleménye szerint van-e esetemben valami akadálya, hogy sikeresen elvégezzem a kurzust. Ő teljesen korrekt módon válaszolt, felvázolta az esetlegesen felmerülő nehézségeket is. Ennek ismeretében bele mertem vágni.

A beiratkozás után Emese tartott egy teljesen alap, felkészítő leckesorozatot. Én azt is megcsináltam, mert szeretem érteni az alapokat. Ezután kezdtem el a tanfolyamot, amire ténylegesen beiratkoztam. Az oktatófelületen keresztül egy meghatározott ütemben elérhetővé válnak a leckék, ami konkrét leírásokat tartalmaz az adott anyagrészről. Ehhez kapcsolódnak a videós feladatok, amiket közösen oldunk meg Emesével.

Hogy kell elképzelni, hogy néznek ki a feladatok? Maga a csoportos munka hogyan történik? 

Emese feldolgoz egy témát, bejelentkezik élőben a zárt Facebook-csoportban. Ha esetleg olyan hiányosságok vannak, ami sok embert érint, akkor ő simán képes még egy órát rászánni az idejéből, hogy elmagyarázza az adott témát részletesen és még mélyebben. Leülsz, megnézed a videót, visszatekered, jegyzetelsz, elolvasod az anyagot, mersz kérdezni. Ha kell, újra átnézed, nem sajnálod rá az időt. Tehát a lehetőség mindig adott, de a hozzáállás nagyon fontos.

Azért ez egy melós dolog. Ki az, akinek ajánlod akár a kódolást, akár Emese tanfolyamait?

Annak ajánlom, aki amúgy sem idegenkedik a számítástechnikától, szeret rendszerekben gondolkodni. Nem riad meg attól, hogy valamit nem ért meg elsőre. Képes, hajlandó áldozni rá, hogy utána olvasson, rákérdezzen. Vannak benne szárazabb, néha unalmasabb anyagok, de szükségesek, mert utána olyat fogsz alkotni, amit enélkül nem tudnál megcsinálni. Én már tisztában vagyok vele, hogy vannak kevésbé izgalmas részek is, viszont egy tök jót fogok alkotni belőle a végén. 

Említetted, hogy most három lábon állsz, már működik a korábbi munkahelyed. Mik a terveid a programozással, mit akarsz kezdeni vele?

Mindenképpen ezt képzelem el a fő irányvonalnak. Mindennap időt szakítok rá és foglalkozom vele. Vannak most már megbízásaim, azokat csinálom délután, este, hétvégenként. A rövidtávú tervem az, hogy úgy tudjam átcsoportosítani a munkáimat, hogy a kódolásra jusson több időm. 

Annyi minden van még, amit meg lehetne tanulni; folyamatosan járok utána, nem akarom, hogy ez „kihűljön” és nem is engedem. Mellette – szívem szerint – meghagynám az edzősködést, mert a kettő szerintem jól kiegészítené egymást, talán edzői weboldalakat kellene készítenem 🙂

Imola munkája

Ha jól érzem, akkor a kódolás eléggé a szenvedélyeddé vált.

Nagyon! Nem tudom, hogy mondják másképpen, ha valaki „kocka”, de szerintem én az lettem. Ezt szeretném csinálni hosszú távon is. Nekem Emese abban is példakép, hogy ha például egyszer családom lesz, ezt a munkát a családdal is össze tudom majd egyeztetni.

Van még valami, amit szeretnél elmondani?

Csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy nagyon hálás vagyok ezért az egészért. Hálás vagyok magamnak, hogy mertem váltani. Nagy befektetés volt, de érzem, hogy jól döntöttem, és Emesétől megkaptam az elinduláshoz szükséges segítséget is.

(Az interjút készítette Tóth László)Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.