2022.01.27.

A kódolásmentes weboldalkészítés előnyei és hátrányai

a-kodolasmentes-weboldalkeszites-elonyei-es-hatranyai

Egy jó weboldalra minden vállalkozásnak szüksége van, de a legtöbb vállalkozó nem igazán ismeri a honlapkészítés technológiáit. Nem tudja mi a különbség a weboldalak létrehozásának módjában, hiszen csak kívülről látja azokat. A másik dolog, hogy nem is igazán érdekli a technikai háttér, az a kivitelező dolga.

Neked, mint weboldalkészítő szakembernek az a dolgod, hogy olyan honlapot állíts elő, ami megfelel az aktuális igényeknek a felhasználók és a keresőmotorok szempontjából is. (Igen a megbízó igényei is fontosak, de azok a legkevésbé).

Milyen lehetőségek vannak weboldalak készítésére?

Kevés energia befektetéssel és technológiai tudással is lehet létrehozni honlapokat. Ez nagyon vonzó a marketing kivitelezőknek és mindenki másnak, aki gyorsan, könnyen és olcsón akar weboldalakat csinálni. Ennek hatalmas piaca van, hiszen nem nehéz megtanulni és egy bizonyos szintig bőven elég. Ebből kifolyólag vannak olyanok, akik “csinálnak” honlapokat, és vannak olyanok, akik fejlesztenek honlapokat. A kettő között a létrehozás módjában van különbség. Létre lehet hozni weboldalt mindenféle programozói és egyéb technikai tudás nélkül is. Nézzük meg ennek mik az előnyei és hátrányai.

Kódolásmentes weboldalkészítő megoldások

Ilyen vizuális weboldalépítő például a WIX, a Webflow, vagy a WordPress alatt futó DIVI és az Elementor is.

Előnyei:

 • Előre megtervezett sablonok
  Kiválaszthatod egy sor előre megtervezett sablon közül a Neked tetszőt és az igényeid szerint testre szabhatod. (Persze túl nagy igényeid azért ne legyenek).
 • Drag and drop interfész
  Ezzel a funkcióval az elemeket egyszerűen össze lehet húzogatni. Nem okoz problémát egy weboldal tartalmának kialakítása, vagy elemeinek elrendezésé sem.
 • Idő- és költséghatékony
  Pont erre találták ki, gyors, kényelmes, nem kerül sokba, össze lehet vele kattintgatni egy weboldalt rövid idő alatt.
 • Kódolásmentes
  Nincs szükséged technikai tudásra, nem kell forráskódot írnod, egyszerűen csak vizuálisan összelegózod és kész.

Mindent tud, ami ahhoz kell, hogy belépő szinten elinduljon valaki a vállalkozásával. Megjegyzem, ha csak egy kicsit is ismered a HTML-t, a CSS-t vagy a JavaScriptet, mégjobban ki lehet használni ezeket a buildereket.

Hátrányai:

 • Kevés szabadság
  Az oldalépítők használatával korlátozottak a lehetőségeid, meg kell elégedni azzal, amit az építő kínál. Akkor is, ha úgy van reklámozva, hogy “mindent” meg lehet vele csinálni. Nem lehet.
 • A weboldal irrelevánsnak tűnik a felhasználóknak
  Pont, azért mert tök ugyan olyan, mint a többi weboldal, ami hasonló sablonra épül. Nem tűnik ki eléggé a többi közül.
 • Brutális mennyiségű kód
  Ahhoz, hogy egy ilyen vizuális szerkesztő megfelelően tudjon működni, és biztosítsa számodra a kódolásmentességet, rengeteg kód kell. Így ami kijön egy ilyen builderből, az akár 10x hosszabb, mint egy “kódolt” weboldal forrása. Ezt meg is mutattam egy korábbi cikkben.

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket! Volt-e már olyan, hogy…

 • …nem tudtad megcsinálni, amit az ügyfél kért?
 • …nem tudtad megcsinálni, amit Te szerettél volna?
 • …funkciók nem működtek és nem tudtad, hogy miért?
 • …kiírt a honlap egy hiba üzenetet és fogalmad nem volt hogyan javítsd azt ki?
 • …nem tudtál megvalósítani egy webdesign tervet, vagy egy érdekesebb elrendezést?
https://elementor.com/

Egy vizuális szerkesztő mindaddig elég, amíg az egyszerű szöveges tartalmakon, képeken, videókon kívül nincs igazán más a weboldalon. Egy személyes blogot elkezdeni, vagy egy szolgáltatást bemutatni ezzel is be lehet. A nehézségek ott jönnek elő, amikor az egyszerű dolgokon túl valamilyen speciálisabb funkcióra van szükség, pl összetett ajánlatkérő felület, online fizetés, vagy egész egyszerűen egy kifinomultabb design megvalósítása.

Mivel a weboldalak kódokból épülnek fel ezért nyilván, ha valami egyedibbet szeretnél megvalósítani, akkor érteni kell kód szinten is a weboldalakat. Én lennék a világ legboldogabb embere, ha kódolásmentesen meg lehetne oldani azokat a feladatokat, amik nap mint nap előjönnek a munkám során. Egyáltalán nem szeretek napokig debugolni, sokkal egyszerűbb lenne megnyomni 3-4 gombot és kész a weboldal. De az az igazság, hogy a magasabb igényeket ezzel a módszerrel sajnos nem lehet kielégíteni. Kódolási ismeretekkel viszont igen!

Sokat beszélgetünk a Frontend Tanfolyam tanulócsoportjában ilyen témákról, mert egyrészt érdekel mások véleménye, másrészt nekem nincs lehetőségem mindent kipróbálni, de érdekelnek a tapasztalatok. Itt van néhány kolléga véleménye az oldalépítőkről.

“A sok előnye mellett az Elementor egyedi dolgok megvalósítására dizájnban nagyon döcög. Most, hogy már megy a kódolás, valamennyire látom a sok előnyét és a szabadságot, amit ad kreatív ötletek terén, és nem kell telepakolni mindenféle bővítménnyel az oldalt, hanem elég egy kódsor.”

~ Marianna

Minél több mindent tudok a kódolásról, annál inkább érzem a DIVI korlátait. Amióta pedig a tanfolyamaidat megcsináltam, főleg a WooCommerce-eset, azóta azt érzem, hogy sokkal jobb, könnyebb és gyorsabb is az oldal, nem pedig egy monstrum, tele pluginekkel. Egyet elementorral is csináltam, mert ez volt a kívánság, hát ennél már szó szerint a hajamat téptem sokszor, annyira minden oldalról akadályokba ütköztem. Szóval, ahogy egyre több dolgot le tudok kódolni, vagy egyre jobban ismerem a JavaScriptet-t, annál messzebb kerülök a builderektől, mert rá kellett jönnöm, hogy sokkal egyszerűbben meg tudom oldani a dolgokat kódolással, az oldal is gyorsabb és megbízhatóbb lesz, mint builderrel és pluginek tömkelegével.”

~ Ami

Nem használok buildert, mert kalkulátorok kellenek a honlapomra lead minőség szűrés miatt, ez ott nem adott. Illetve nem szeretek keretek között dolgozni.

~ Timi

A kódolás mellett mindig az szól, hogy jobbak a számok

De milyen számok? Nyilván egy weboldal esetében csak egy szám érdekel minket, az, hogy mennyi a bevétel. De ahhoz, hogy ezt ki lehessen maxolni, a weboldal méretének, betöltési sebességének és felhasználói élményének is megfelelőnek kell lennie. Ezt pedig kódolással tudod a legjobban biztosítani. A jobb technikai indexek miatt jobb lesz az oldal helyezése a Google-ban, több emberhez fog eljutni. Jobb lesz a weboldal felhasználói élménye, tehát végső soron a látogatókból több vevő lesz, hát ezért jó webfejlesztést tanulni 😉Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.