2022.03.07.

A nők nem csak a mosógépet képesek programozni

a-nok-nem-csak-a-mosogepet-kepesek-programozni

Több mint a 6 éve oktatok már felnőtteknek weboldal készítést. Nagyon sokféle emberrel találkoztam mindkét nemből, de amit abszolút el tudok mondani ebből a tapasztalatból, hogy a nőket leginkább azt tartja vissza az IT szakmáktól, hogy nincs elég önbizalmuk, és a környezetük sem igyekszik, hogy legyen. “Neked ez nem menne”.

Nem azért van kevés nő az informatikában, mert hülyék, hanem mert…

…nem hiszik el magukról, hogy ők is vannak olyan okosak, értékesek, kreatívok, mint a pasik. Egy nő legnagyobb ellensége első sorban a környezete, másod sorban saját maga. Sajnos fentről sem nagyon segítenek ebben az ilyen-olyan intézkedésekkel.

Az informatika egy nagyon pasi központú világ, ahol nagyon sok pasi dolgozik együtt és az az igazság, hogy néha nem látnak ki ebből a tesztoszteron felhőből sem emberileg, sem szakmailag. Európában a fejlesztők csak 10-15%-a nő. Azonban egy-egy projektnél nagyon hasznos lenne egy női szem (női agy), ami máshogy gondolkodik és más szempontokat is figyelembe tud venni, mint a férfiak. Ez sokkal felhasználóbarátabb digitális termékek fejlesztését eredményezné, pont azért, mert olyan szempontok is napvilágra kerülnek, amikre a pasik nem gondolnak automatikusan.

Hidd el, egy férfi nem fog tudni tökéletes menstruációs naptár applikációt fejleszteni, és valószínűleg a gyerekeknek készülő termékek fejlesztésében is lesznek hiányosságok. De nem csak a női témákra gondolok, bármilyen termék fejlesztésénél nagyon jól jön egy másmilyen szemlélet, mert bármit is készítünk, (applikáció, weboldal, webshop…) azt jó esetben széles körben fogják használni.

Kifejezetten sok nő dolgozik például UI/UX designerként, mert a nők gyakran jobb készségekkel rendelkeznek a kreatív területeken, mint a férfiak, így sokan választanak valamilyen designer szakmát. Ugyan ilyen népszerű a frontend fejlesztő szakma is a lányok körében, hiszen ezen a területen is nélkülözhetetlenek a kreatív készségek.

Nőként érdemes belevágnod az IT szakmába mert:

  • Változatos szellemi kihívásokkal találkozol és kreatív munkát végezhetsz
  • Neked is lehet kiemelkedő fizetésed
  • Több szabadidőd és rugalmas időbeosztásod lesz
  • A család és a karrier egyensúlyban marad
  • Összeegyeztethető napi teendőkkel (gyerekek, háztartás)

A gyermekvállalás után sok nő gondolkozik el a karrierváltáson, “nem akar vissza menni dolgozni”. Ami annyit jelent, hogy abba a munkakörbe nem akar, ahol addig dolgozott, mert nyilvánvalóan megváltoztak az életkörülményei. Kisgyermek mellett elképzelni sem tudok jobb munkakört, mint szabadúszóként valamilyen kreatív, jól fizető, rugalmas munkát végezni.

Na jó, de mit szólnak majd mások?

Merthogy szólni fognak valamit, azt sajnos nem lehet elkerülni.

  • “A nők programozzák a mosógépet”
  • “Mérnöknő nincs, csak mérnökné”
  • “Döntsd el, hogy szép akarsz lenni, vagy okos”
  • “Neked ez nem fog menni, válassz inkább valamilyen nőies szakmát”

és hasonló (néha viccesnek szánt, de oltári nagy) baromságok…

Szabadúszónként viszonylag könnyű ezek alól kivonnod magad, mert Te választhatod meg az ügyfeleidet és a munkatársaidat is. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem fogsz ilyenekkel találkozni, de nem vagy rákényszerítve, hogy az ilyen beszólásokra bárhogy reagálj, vagy foglalkozz vele. Az internet is teli van ilyen megmondó emberekkel, akik szükségét érzik megmondani neked, hogy Te mire nem vagy képes, és mit nem szabad gondolnod magadról. A pasik ezeket lerázzák magukról, de a nők napokig agonizálnak azon, hogy a csávó miért rakott röhögő smileyt a posztja alá. Ezeket a félelmeket és minden más önszabotázst muszáj leküzdeni, ne hallgass ezekre az emberekre.

A nők és a férfiak egyaránt nagyszerű IT szakemberek lehetnek!

A nemekkel kapcsolatos idióta gondolkodásmód megváltoztatása nem csak erkölcsi kérdés, hanem az IT fejlődésének egy fontos szempontja, és szinte minden más területre is hatással van. A lányoknak is megvannak a képességeik az IT-ban való érvényesüléshez.Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.