2021.10.20.

A WordPress fejlesztők is csak átlagos weboldalkészítők?

mit-kell-tudnia-egy-wordpress-fejlesztonek-2021-ben-kiket-nevezhetunk-wordpress-developernek

A WordPress egy ingyenes és nyílt forráskódú weboldal készítő és menedzselő rendszer, ami PHP és MySQL alapokon nyugszik. Ezek és egyéb felhasználóbarát tulajdonságai miatt alapvető informatikai képességek birtokában gyakorlatilag bárki képes ezzel a rendszerrel egy weboldalt létrehozni és kezelni.

Viszont! Az, hogy valaki létrehoz egy WP alapú weboldalt önállóan, még nem teszi az illetőt sem webfejlesztővé, sem webdesignerré, maximum egy honlap tulajdonosa lesz. Sok webfejlesztő éppen emiatt ellenzi a WP létjogosultságát, mivel teret engedett rengeteg amatőr számára, akik néhány sablon és plugin installálása után már WordPress szakértőknek kiáltják ki magukat, ami a szakma jelentős hígulásával és annak megítélésnek romlásával jár.

Ebben természetesen van igazság, ám a folyamatot visszafordítani már nem lehet, és nem is érdemes, hiszen a rendszer működik, beleivódott a köztudatba. A jó hír az, hogy nagyon sok lehetőség van a WordPressben és mivel ennyire széleskörűen használják, weboldalkészítőként meg tudod találni a megfelelő célcsoportodat.

Azok akik a céges weboldal készítésben szeretnének a lehető legmagasabb szintre jutni, a WordPress fejlesztéssel is foglalkozniuk kell.

De nem szabad elfelejteni, hogy a webfejlesztés nem a WordPressel kezdődik, hanem a HTML, CSS, JavaScript, PHP programnyelvek elsajátításával.

Mivel foglalkozik egy WordPress fejlesztő?

Ha egy száraz, definíció szerű választ keressük a kérdésre, akkor azt valahogy így lehetne megfogalmazni: A WordPress fejlesztő egy olyan szakember, aki a WordPress platform infrastruktúrájára és ökoszisztémájára specializálódott. Van néhány fontos dolog, amit érdemes megjegyezni ezen a ponton, hogy árnyaltabb, pontosabb képet kapjunk erről a szakmáról:

  • Sajnos nem mindenki WordPress fejlesztő, aki annak hívja magát.
  • Ha valaki csak annyit csinál, hogy egy WordPress sablonban húzogatja jobbra és balra az előre gyártott elemeket, azt nem nevezzük fejlesztőnek!
  • Az igazi WP fejlesztőnek tényleges programozói tudása van, tehát fejlesztői munkát végez, egyedi funkciókkal egészíti ki az alaprendszert, bővítményeket, témákat és más egyéb egyedi kiegészítőket ír és ad hozzá a WordPress oldalhoz.

Nézzünk meg néhány konkrét példát, hogy mit lehet konkrétan kihozni egy WP oldalból egy szakember keze nyomán: Íme a lista, ami természetesen nem teljes! 🙂

  • Back-end és/vagy a front-end fejlesztésért felelős.
  • Webdesign tervből, működő weboldalt készít, optimalizálja SEO és konverziós szempontból.
  • Egyedi pluginokat, tartalom blokkokat készít.
  • Egyedi funkciókkal egészíti az alaprendszer funkcióit.
  • Külső szolgáltatásokat (pl számlázás, fizetés, marketingeszközök ) épít bele a weboldalba.
  • Meglévő weboldalakat migrál WP platformra.
  • Webáruházakat készít.

Nagy vonalakban tehát ezekkel a feladatokkal foglalkozik egy WP developer, viszont a cikk olvasása közben felmerülhet a kérdés:

Hogyan lehetsz Te is WordPress fejlesztő?

Legelőször meg kell ismerkedned a weboldalak alkotó elemeivel és azok formázási lehetőségeivel, avagy a HTML-el és a CSS-el. Ha már tudsz készíteni grafikai tervekből reszponzív statikus honlapvázakat, akkor tovább bővítheted a tudásod két irányba. A JavaScript-nek – és annak különböző keretrendszereinek, pl jQuery – ismerete dinamikus funkciókat biztosít a statikus HTML elemeknek. Ezekkel tudod a felhasználói viselkedésekhez igazítani a megjelenést vagy a máködést dinamikusan. Ahhoz hogy a WordPress keretrendszerhez építs egyedi sablon vagy funkciókat, meg kell ismerned a PHP programozási nyelv alapjait, hiszen a WP nyelve a PHP. Ha mindezen tudás birtokában vagy akkor bele áshatod magad a WordPress fejlesztésbe.

A technikai tudás mellett, érdemes az ún. soft skillekett is fejleszteni. Ezek olyan nem szakmai jellegű, személyes és szociális készségek, amelyek meghatározzák az egyén beilleszkedését és motivációját. Legyél akár alkalmazott, akár vállalkozó a soft skilleket javasolt minél előbb beemelni a szaktudás mellé.

Elérhető naprakész WordPress fejlesztő kurzusom, amely segítségével Te magad is otthonod kényelméből tudod majd elsajátítani mindazt a tudást, ami ahhoz szükséges, hogy ezt a piacon egyre inkább keresett szakmai tudást magádévá tehesd.Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.