2022.03.03.

Egy folyton visszatérő kérdés: Milyen szempontok szerint válassz webtárhelyet?

egy-folyton-visszatero-kerdes-milyen-szempontok-szerint-valassz-webtarhelyet

Időről időre (na jó: elég gyakran) fel szokott merülni az a kérdés, hogy mégis milyen tárhelyet válasszunk? A kérdést leginkább az ügyfelek fogják neked feltenni, éppen ezért érdemes naprakésznek lenned ezen a téren is.

Továbbá, nem csak azért fontos tisztában lenned a tárhelyekkel kapcsolatos információkkal, hogy tájékoztatást tudj adni az ügyfeleidnek, hanem tudnod kell, hogy saját magadnak milyen tárhelyre lesz szükséged a hatékony munkához. (Spoiler: egy elég masszív tárhelyet kell fenntartanod, hogy egyszerre több weboldalt is tudj fejleszteni! 🙂 )

Ebben a cikkben a megfelelő tárhely választást járjuk körül:

 • Honnan bérelj tárhelyet?
 • Mekkora tárhelyre van szükséged?
 • Milyen faktorokat vegyél figyelembe, amikor kiválasztod a tárhelyet?
 • Mennyire számít az ár?

Nem fogom szétbontani a fenti kérdésekre adott válaszokat, ugyanis ezek szorosan összefüggnek. De még mielőtt ezeket elkezdeném boncolgatni, álljon itt egy rövid magyarázat, hogy tisztában legyél a fogalmakkal.

A köznyelvben a következő fogalmakat gyakran szinonimaként használják, egyébként teljesen érthető módon, ugyanis könnyű belekavarodni. Neked, mint szakembernek tudnod kell a pontos jelentéseket. Szakzsargon nélkül, dióhéjban:

Szerver

Azaz kiszolgáló, egy számítógép, ill. sok számítógép, amik biztosítják a tárhelyszolgáltatást. Ezek általában egy központi, nagy sávszélességgel rendelkező teremben találhatóak, és éjjel-nappal az internetre vannak kapcsolva. Általában ez nem egyezik meg a tárhellyel, mivel egy szerveren több száz különböző tárhely is lehet.

Tárhely

Itt tárolódnak a fájlok (képek, videók, stb.). Szokás még webtárhelynek is nevezni. Ez alapesetben még nem maga a honlap, hanem egy kisebb-nagyobb különálló terület a szerveren, ahol el lehet helyezni azokat a tartalmakat, amiket a böngésző meg tud jeleníteni. Úgy is el lehet képzelni, mint egy üres telket, ahová majd fel lehet építeni a házat.

Domain

A domainnév nem más, mint a weboldalad címe, pl.:  valami.hu, vagy valami.com. A webhez csatlakozó összes számítógépnek, telefonnak, tabletnek egyedi azonosítója, úgynevezett IP-címe van (pl: 68.178.254.126), ami hasonlít például a mi TAJ számunkra. A domainnevek valójában ezeket a nehezen megjegyezhető/értelmezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé és egyben egyedi azonosítóvá.

Itt említem meg, hogy nagyon fontos, hogy a domainhez legyen SSL, azaz “https”-el jelenjen meg a böngészőben. Ennek megléte biztosítja, hogy az adatátvitel titkosítva legyen. Szerencsére sok szolgáltató már ingyenesen is ad ilyet.

Amikor domain nevet vásárolsz ezekre figyelj

 • Legfontosabb választási szempont, hogy könnyen megjegyezhető legyen. A domain = kulcsszó, tehát keresőoptimalizálási szempontból is fontos, hogy mi az oldal domain neve.
 • Legyen rövid, lehetőség szerint maximum 10-12 karakteres domaint válassz. Nyomtatott és egyéb kreatív anyagokon kisebb helyet foglalnak el, továbbá nem lesznek kilométer hosszú domain neves e-mail címek sem.
 • Kötőjel? Általában azért kényszerülünk kötőjelet tartalmazó domainnevet választani, mert a kötőjel nélküli változat már foglalt. De ne légy hülye! Mindenki kötőjel nélkül fogja beírogatni, Te meg elküldted a vevőket a konkurenciához. 
 • Pontmicsoda? Majdnem mindegy, hogy milyen végződést választunk mert minden cím elérhető a világ minden tájáról. Viszont a magyar reflexből .hu-t ír mindenhova, tehát lehetőség szerint, ha magyar piacra készül a weboldal magyar felhasználóknak, akkor törekedj a .hu végződésre. 

A tárhelyek típusai (hosting)

Eljutottunk a lényeghez. Ha fentieket összerakjuk, akkor jutunk el ide. Technikailag ugyan meg lehet oldani, hogy a domainneved és a tárhelyed két külön szolgáltatottnál legyen, de sokkal jobb és problémamentesebb választás, ha a tárhely és a domain egy szolgáltatónál vannak. Három nagy típus van: az ingyenes, az osztott és a saját (VPS).

Ingyenes tárhely

Élő vállalkozások honlapjának fenntartására egyáltalán nem ajánlott. Ha nem üzleti célra készül a weboldal, vagy tanulási célra használod, akkor kezdetben lehet ilyet használni, de idővel szükséged lesz egy másikra. Ha szeretnél kipróbálni egy ingyenes megoldást, akkor a Nethelynél megteheted.

Osztott tárhely

Az osztott tárhely jellemzően kis forgalmú weboldalak, vagy webáruházak üzemeltetésére alkalmas, ahol a felhasználó egy kontroll panel felületen mindent beállíthat magának. Kis- és közepes vállalkozásoknak tökéletes.

 • CMS tárhely (WordPress, Joomla) – Kifejezetten CMS rendszerekre optimalizált tárhelyek, amiken előre be vannak állítva a honlapmotorok tárhelykövetelményei.
 • VIP tárhely – Amennyiben egy weboldal kiugróan magas látogatószámot produkál (több ezer), érdemes VIP tárhelyet választani. Valójában ez is osztott, de egyidejűleg kevés tárhelyet (kb maximum 10-et) helyeznek el a szerveren, így jelentősen több erőforrás jut. Ezek drágább szolgáltatások.
 • Webshop tárhely – Hasonló a CMS tárhelyekhez, kifejezetten webáruházakra konfigurált tárhely, ami rendelkezik minden fontos webshopok által támasztott tárhelykövetelménnyel.

VPS (Virtual Private Server), “saját szerver”

Ez már a nagykutyák birodalma. VPS keretében egy saját szervert kapunk, mindig elérhető erőforrásokkal és dedikált IP címmel. Üzemeltetése viszont bonyolultabb, operációs rendszert és alkalmazásokat kell telepíteni rá, tehát kell hozzá egy rendszergazda. KKV szinten erre valószínűleg nem lesz szükséged.

Hogyan válasszunk megfelelő tárhelyet?

Természetesen az ár mindig mindenben döntő szokott lenni, de ne egyből az árat nézd! Ma már rengeteg cég kínál tárhelyet (hogy a külföldi lehetőségekről ne is beszéljünk), de az elmúlt 15 év tapasztalatából azt tudom mondani, hogy az olcsó, az nem jó. Ezen kívül az alábbi szempontokat is mérlegeld:

 • Az informatikus haver garázsban bekonfigurált gépe nem biztos, hogy alkalmas arra, hogy azon minőségi honlapokat üzemeltess.
 • Ne legyen a tárhelyed a Telekomnál, Diginél, Vodafone-nál, vagy más hasonló szolgáltatónál, csak mert a TV, vagy internet előfizetéshez ingyen adják. Ezek nem tárhely szolgáltatók.
 • A domain és a tárhely legyen egy helyen. Ne kínlódj azzal, hogy a kettőt DNS-el összekapcsolod, mert később nagyon macerás lesz karbantartani.
 • Legalább 2000 MB (2GB) tárterület ajánlott a legkisebb weboldalakhoz is. (Az én fejlesztői tárhelyem 20GB)
 • Legyen lehetőséged több adatbázist is létrehozni. Akkor is szükséged lehet plusz adatbázisra, ha nem fejlesztesz honlapot, csak a sajátodat hostingolod, bármikor kellhet egy másolat.
 • Legyen megfelelő és minőségi ügyfélszolgálata a szolgáltatónak. Nem feltétlenül 0-24, de ha hétköznap törzsidőben elérhető valaki, akitől lehet kérdezni, az nagyon hasznos.
 • Legyen CPanel, vagy valamilyen jól használható vizuális vezérlő felület, amivel el tudod végezni a tárhely beállításait.
 • Legyen magas a rendelkezésre állás. Legalább 99.9%-os, de jobb, ha 99.999%. (Igen, ezt tényleg így jelölik, 99.999% az egy évben max. 5 perc kimaradást jelent)
 • Megfelelő infrastruktúra, gyors SSD tárhelyek.

Érdemes olyan szolgáltatótól tárhelyet vásárolni, ami a fenti kritériumoknak megfelel, ezek pedig leginkább a nagyobb cégek. A megbízhatósági faktor vitán felül áll, akár neked, akár az ügyfelednek van rá szüksége.

Az egyik, talán a legfontosabb faktor, amit figyelembe kell venni a választáskor, az az, hogy konkrétan Te leszel, aki majd használja, nem az ügyfél. Neked kell beállítani rajta a szükséges dolgokat, létrehozni az e-mail címeket, feltelepíteni a honlapot, sőt még az is lehet, hogy megrendelni is neked kell. Ha gagyi tárhelyet választasz, azon kínszenvedés lesz majd dolgozni.

Tudnod kell, hogy az egyes tárhelyek milyen típusú weboldalakra vannak szabva. Erről egyébként könnyen tájékozódhatsz a tárhelyeket kínáló weboldalakon, de érdemes vásárlás előtt egyeztetni a supportal, hogy mégis milyen weboldalt szánsz a tárhelyre. Néhány céget összegyűjtöttem neked, akiknek a szolgáltatását már én is használtam korábban:

Melyik a legjobb tárhely? Melyiket ajánlom?

Ezt mindig megkérdezik Tőlem, de olyan, hogy “legjobb” nem létezik. Az összes fent említett nagyobb szolgáltató jó, de nem tévedhetetlen és nem makulátlan. Szerintem akkor jó egy szolgáltató, ha nem kell kapcsolatba lépnem velük egyáltalán. Megveszem a tárhelycsomagot, elérem a vezérlőpultot és onnantól mindent beállítok. Az, hogy egy tárhely szolgáltatás mennyire jó, akkor fog kiderülni, amikor valamilyen kérdésed, vagy problémád lesz, és azt élő személyeknek kell megoldani. Én személy szerint a support alapján választok elsődlegesen.Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.