2022.02.10.

Itt a WordPress 5.9-es frissítése. Mit érdemes tudni róla?

itt-a-wordpress-59-es-frissitese-mit-erdemes-tudni-rola

Nem régen jött ki a legújabb verzió a WordPress 5.9, kódnevén: Joséphine. Kellemes hangzású női név, a belseje azonban egy valódi rocksztár potenciálját rejti magában! A WordPress 5.9 számos új funkcióval, nagy fejlesztésekkel és javításokkal érkezett meg. Például:

 • blokkok és belső webdesign
 • navigációs menü blokk
 • a theme.json felület
 • blogtémák szerkesztési folyamatainak finomítása
 • új alapértelmezett téma
 • kiegészítő tervezési eszközök…
 • …és még sok más.

Az új frissítéssel tényleg sok változás jött

Érdemes-e egyből fejest ugrani? Nos, az új technológiáknál ésszerű pár hónapot várni, amíg biztosra mehetünk, hogy nincs-e velük valami probléma. Itt azonban nem egy teljesen új technolóiáról van szó, ez a frissítés ugyanis a Gutenberg szerkesztő következő lépcsőfoka, amit már 2017 óta folyamatosan fejlesztenek.

Ha azonban nem használtál még Gutenberg szerkesztőt (vagy ahhoz hasonló módon működő WP page buildert), akkor mindenképpen érdemes megismerkedni vele, mielőtt élesben is használnád az új frissítést.

A legfontosabb változás

A legfontosabb változás az új verzióban nem más, mint az, hogy most már támogatja az FSE-et, vagyis a Full Site Editing-et. Ez egyébként azt a változást is magával hozta, hogy sok új funkció csak akkor érhető el, ha a WP beépített sablonjait használjuk. Ilyen új alaptéma például a Twenty Twenty-Two névre hallgató téma. (Erről később bővebben is szó lesz.)

Cikkem terjedelme nem teszi lehető, hogy minden egyes újdonságot, változást bemutassak, ezért igyekeztem kiemelni a fontosabbakat. Ezek röviden:

 • Globális stílusok: .json grafikus felülete
 • A navigációs blokk
 • Képgalériák, kiemelt képek és webhely ikonok
 • Új tervezési eszközök, blokkok és felhasználói felület fejlesztések
 • Blokkminta fejlesztések
 • A Twenty Twenty-Two téma és a WordPress blokkok témái
 • Teljesítményjavítások
 • További funkciók fejlesztők számára

Globális stílusok: .json grafikus felülete (theme.json)

Most már a theme.json fájl szerkesztése vált a témafejlesztők sztenderdjévé, ha a szerkesztőfelület beállításait és stílusait kell személyre szabni. De, ami még fontosabb, hogy a felhasználók is könnyedén tudják a grafikus interfész miatt személyre szabni az egész weboldalt vagy csak egy-egy blokkot – kód írása nélkül! Ez az ún. Global Styles mechanizmus forradalmasítja a weboldal megjelenésének aspektusait. A felhasználók nagyobb kontrollt kapnak a weboldaluk prezentálására. Továbbá új oldalsó szerkesztő menüt is hozott a frissítés, ahol egyből láthatjuk előnézetben a változásokat (tipográfia, színek, elrendezés, blokkok).

A navigációs blokk

Nagyszerű funkciója, hogy ha a klasszikus szerkesztőből váltasz blokk szerkesztőre, akkor lehetőséget ad arra, hogy (miután kiválasztottad a megfelelő menüt) automatikusan átkonvertálja a régi menüt blokk navigáció formátumra. Sőt, az oldalon belül bárhová hozzá adhatod a navigációs blokkot, ami például egy hosszú cikk esetében nagyon hasznos, vagy használhatod úgy is ezt a funkciót, mint egy tartalomjegyzéket. Ezeken felül egyéb finomságok is kerültek ide, például egy kattintással linkeket is blokkokká alakíthatsz.

Képgalériák, kiemelt képek és webhely ikonok

A korábbi WP verziók egyik hátránya volt, hogy a weboldalon a képek a különböző környezetekben nem egyformán viselkedtek. Az 5.9-es frissítés azonban fejlesztette a Galéria Blokkot, sőt még a Kiemelt Kép és az Oldal Ikon Blokkokat is, ami által szintén még teljesebbé vált a felhasználók uralma saját WordPress oldaluk felett. Az előző verzióval ellentétben itt már nem egy rendezetlen képlistát kell menedzselni, hanem az új Galéria Blokk úgy működik mint egy tároló egy gyűjtemény számára. Magyarul, most már egyesével is tudod szerkeszteni a képeket, ami óriási testreszabási lehetőségekkel kecsegtet. (Még egyedi CSS class-t is hozzárendelhetsz minden egyes képhez!)

Új tervezési eszközök, blokkok és felhasználói felület fejlesztések

Mivel ez egy áttekintő írás így nem fogok belemenni a részletekbe, álljon itt egy lista arról, hogy miken fejlesztettek:

 • Lista nézet javítások
 • Blokktávolság vezérlés
 • Rich URL-előnézet a linkvezérlőhöz
 • Oldalak létrehozása a link felugró ablakból
 • A keresési blokk javítása
 • Új vezérlőelemek a blokkméretekhez
 • Új Widget csoport blokk hozzáadása a Widgetek képernyőhöz
 • Flex elrendezés és az új sorblokk

Blokkminták fejlesztése

Az először a WordPress 5.5-ben bevezetett blokkminták lehetővé teszik a WordPress- felhasználók számára, hogy néhány kattintással összetett, egymásba ágyazott blokkokból álló, azonnal használható struktúrákat építsenek be a tartalmukba.

A WordPress 5.9 egy újabb lépéssel közelebb hozza a felhasználókat az oldalépítős megoldásokhoz. Újítások:

 • Gyors és könnyebb mód arra, hogy megtaláld a népszerű mintákat (Pattern Directory)
 • Új, teljes képernyős “minta felfedező” (Pattern Explorer) – ahol rendezetten lehet keresni a különböző minták között, mindezt megspékelve egy teljesképernyős modullal, ahol böngészhetsz és beilleszthetsz blokkmintákat pár kattintással. Ez a funkció egyértelműen a magasba emeli a felhasználói élményt! A Twenty Twenty-Two téma és a WordPress blokkok témái

A WordPress 5.9-es verziójával már nem kell telepíteni a Gutenberg plugint ahhoz, hogy engedélyezd a teljes oldalszerkesztést (FSE) a WordPress weboldaladon. Csak engedélyezned kell egy blokk témát, hogy kihasználhasd az összes FSE funkciót. A cikk elején említett Twenty Twenty-Two elnevezésű téma egy új alaptéma lett. Ez egy minden eddigi játékszabályt felrúgó változás. Ezzel egy rendkívül rugalmas és testreszabható témát kaptunk, ami tökéletes tesztelési környezetet biztosít mindenki számára, hogy megismerkedjünk az 5.9-es verzió minden újdonságával, fejlesztésével.

Teljesítményjavítások

Az új frissítés teljesítményjavításai leginkább a gyorsaság fejlesztésére mentek rá. A fejlesztések az alábbi helyeken történtek:

 • Block Inserter fejlesztések
 • Kevesebb CSS betöltése
 • Lazy Loading teljesítményjavítás
 • Több stíluslap blokkonként

További funkciók fejlesztők számára

Végül, de nem utolsó sorban az új frissítés a fejlesztőket sem hagyta ki a jóból! A már említett rengeteg új elemen és UI fejlesztésen kívül a fejlesztők is számos újdonság közül “válogathatnak”. A teljesség igénye nélkül ezek például egy új attribútum a zárblokkokhoz, valamint új API a globális beállítások és stílusok eléréséhez.

Végszó

Mivel a WordPressnek ÓRIÁSI piaci részesedése van a világ weboldalainak működtetésében, így nem lehet elmenni szó nélkül az itt történő fejlesztések mellett.

Az új frissítés rengeteg nagyon hasznos újdonságot és javítást hozott, ezért mindenképpen érdemes tesztelni! Nekem kifejezetten azt tetszik, hogy mindamellett, hogy a kódolásmentes funkciókon kívül foglalkoznak a fejlesztők igényeivel is, és biztosítják nekünk azokat a keretek melyikTetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.