2021.09.03.

Legfontosabb dolgok, amiket tudnod kell a cPanelről

legfontosabb-dolgok-amiket-tudnod-kell-a-cpanelrol

Mivel a webhosting cégek kb. 90%-a cPanel platformot használ, így már Te is nagy eséllyel találkoztál vele, ha valaha vásároltál már tárhelyet és hoztál már létre weboldalt. Összeszedtem a legfontosabb cPaneles beállításokat, amik szinte minden weboldal összerakásánál elengedhetetlenek.

cPanel alapok

Először is, ha teljesen kezdő vagy, akkor biztosan szeretnéd megtudni, hogy egyáltalán mi ez. A cPanel valójában egy irányítópult, amin keresztül a weboldalad hostingjának minden egyes elemét kezelheted. Azért olyan népszerű a hosting cégeknél, mert egyszerűen kezelhető, rendszeresen karbantartott és frissített, illetve jó biztonsági beállításai vannak.

Mire tudod használni? Nos, íme néhány példa:

 • domain nevek csatlakoztatása a hostinghoz
 • új adatbázisok létrehozása és menedzselése
 • fájlok feltöltése a szerverre
 • biztonsági mentés készítése a weboldalról
 • biztonsági beállítások eszközölése
 • sávszélesség és egyéb statisztikák megtekintése
 • emailek beállítása a weboldalhoz

stb, stb, stb.

A cPanel felhasználói felülete nagyon felhasználóbarát, ráadásul magyar nyelven is szinte tökéletesen működik. Nem biztos, hogy te is pont ilyen kinézetben fogod látni, ugyanis kínál néhány témát, de a beállítási lehetőségek ugyanazok maradnak bárhogy nézzen is ki.

Navigáció a felületen: 

A panelen belül az egyes beállítási lehetőségek szét vannak bontva szekciókra, így könnyebben megtalálod, amit keresel. Ha nem akarsz kutakodni a szekciók között, akkor használd a keresőt, hogy gyorsabban megtaláld a keresett beállítást.

Domainnevek kezelése

A domain neveidet tudod a “Domain” szekcióban kezelni, ami a magyar nyelvű cPanelben “Tartományoknak” van elkeresztelve. Általában elég részletes leírást kapsz a tárhely szolgáltatótól a domain összekötéséről, amikor megvásárolsz egy domain nevet, de ha mégsem, akkor itt az alábbi dolgokat tudod elvégezni:

 • új domain hozzáadása
 • új aldomain hozzáadása

document root megosztása (Ez az a hely a szerveren, ahol a domainod fájlai lesznek. Érdemes az alapbeállításon hagyni, ha kezdő vagy.) Ezeken kívül a “Tartományok” menüben a következőket csinálhatod a domainjeiddel:

 • Kiegészítő domainek – ez egy olyan (nem kötelező) domain, ahol a rendszer a főoldaladat aldomainként tárolja, tehát további domaineket “tárolhatsz” a felhasználói fiókodban.
 • Aldomainek – ezek rendkívül fontosak lesznek, ha nem csak egy landing oldalt akarsz létrehozni, mert így sokkal átláthatóbb az oldal. Aldomaint számos okból letre lehet létrehozni, pl. külön vásároló oldalnak vagy csak egyszerűen egy blognak.
 • Aliasok – magyarul álnév. Itt azt tudjuk beállítani, hogy több különböző domain nevekről is elérhető legyen az oldal (pl. .hu, .com, .org)
 • Átirányítások – ez is nagyon fontos funkció. Weboldalkészítésnél gyakran előfordul, hogy például a megrendelő egy régebbi weboldalának címét át kell irányítani az új domainre. Ezt itt teheted meg.
 • Domain zóna szerkesztő – itt tudod a domain neveket a számítógépek által is olvasható IP-címekké alakítani, ezáltal kezelheted az ún. DNS zónákat.
 • Dinamikus DNS – ha vannak DDNS domainjeid, akkor itt lesznek kilistázva. (A DDNS lehetővé teszi, hogy egy dinamikus IP-címmel rendelkező eszköz domain neve rögzített legyen.)

E-mail fiókok és beállítások

Az egyik nagyszerű tulajdonsága a cPanelnek, hogy személyre szabható email címeket tudsz benne létrehozni pár kattintással. Olyan sokféle beállítás végezhető el az emailekkel kapcsolatban, hogy külön blogbejegyzést lehetne rá szentelni, így tényleg csak a legfontosabbakat/leggyakrabban használtakat írom most le.

 • E-mail fiókok létrehozása, kezelése. Új (egyedi a domain névre végződő) email címek létrehozása és kezelése.
 • E-mail továbbítások, ez akkor hasznos, ha sok e-mailt kell kezelned, ezzel a funkcióval egy központi e-mail címre érkezik majd minden leveled.
 • Címjegyzék és naptárak, importálása.
 • SPAM szűrés és e-mailek szűrése, szintén hasznos, ha nagy az email forgalmad, automatizálhatod, hogy mit csináljon a szerver a SPAM levelekkel.
 • Nyomonkövetés ez a funkció szintén akkor lehet hasznos, ha a nagy e-mail forgalmadba valahol hiba csúszik, ennek segítségével tudod lokalizálni a problémát.

Fájlaid kezelése

A “Fájlok” menüpontban tudod feltölteni a fájlaidat, biztonsági mentést csinálni a weboldaladról, és FTP-n keresztül menedzselni a fájlaidat. Ha FTP-n keresztül akarsz fájlokat kezelni, akkor szükséged lesz egy kliens programra (pl FileZilla), de a cPanel is kínál Neked alternatívát, ha nem akarsz ezzel foglalkozni

A “Fájlkezelő” almenü ad lehetőséget a fájlaid kezelésére a cPanelen belül. Nagy elővigyázatosságot javaslok ezeknek a fájloknak a szerkesztésénél, hiszen ezek már a szervereden vannak, így bármilyen módosítás hatással lehet a weboldaladra. A bal fenti sarokban van fő (vagy gyökér = root) könyvtár és néhány almappa. A középső részen láthatod a kiválasztott mappa tartalmát. A felső menüsávban tudsz létrehozni mappákat, feltölteni állományokat, áthelyezni, letölteni, szerkeszteni stb. Felmásolni sokkal egyszerűbb FileZillával, a mappát tartalmát törölni viszont egyszerűbb a cPaneles fájlkezelővel.

Adatbázisok

A modern weboldalak többsége nem is létezhetne adatbázisok (database) megléte nélkül. Ezek szépen, csendben futnak a háttérben és a weboldal adatait kezelik. Vagyis a weboldal tartalmát, oldalait, posztokat és minden felhasználói adatot. A cPanelen keresztül egyszerűen tudsz létrehozni és kezelni adatbázisokat.

Az adatbázisok azokhoz a modern weboldalakhoz kellenek, amelyek CMS-t használnak. A cPanel a MySQL és a PostgreSQL adatbázisokkal is működik. Létrehozáshoz csak kövesd a varázsló (“MySQL® adatbázis varázsló”) lépéseit és pillanatok alatt létrehozhatsz egy új adatbázis. A 3. lépésnél legyen bepipálva minden hozzáférési jogosultság. A  “MySQL®-adatbázisok” menüpontban a későbbiekben bármikor átnevezheted, törölheted a meglévő adatbázisokat, illetve itt tudod kezelni a felhasználók hozzáféréseit.

Szoftver telepítések

Ez a funkciója a cPanelnek is elég közkedvelt. Néhány kattintással feltelepíthetünk olyan szoftvereket, mint például a WordPress, Magento, vagy Joomla.

Az “Installatron” vagy más névvel ellátott, de azonos funkciót betöltő telepítőprogram lesz a segítségedre, hogy meggyorsítsa a gyakran használt szoftverek telepítését. Számtalan program közül válogathatsz itt a blogmotoroktól egészen az e-kereskedelmi szoftverekig. Ezek telepítését nem részletezem, de általában nagyon egyértelmű módon vezetnek végig a telepítés menetén.

Biztonsági mentések

A biztonsági mentések egy rendkívül fontos, mégis sokak által elhanyagolt része a weboldalkészítésnek. Ha már valaha vesztettél el számodra értékes dolgot, akkor tudod, hogy milyen lesújtó tud lenni. Most képzeld el, ha a céges weboldalad szűnik meg létezni…

Bár be lehet állítani automatikus mentéseket, sőt néhány webhost is kínál ilyet, de a weboldalad manuális elmentésének képessége mégis aranyat érhet! A cPanelen ez is pofonegyszerű!

A “Biztonsági mentés varázsló”-ban kattints a „Biztonsági mentés” gombra a folyamat elindításához. Megjelenik egy képernyő, ahol választhatsz, hogy teljes biztonsági mentést szeretnél-e (a webhelyén található összes fájl és konfiguráció), vagy részleges biztonsági mentést (saját könyvtár, MySQL adatbázisok, email továbbítók és szűrők).

Ha elkészült, letöltheted és kész is! Ha biztosra akarsz menni, akkor készíts biztonsági másolatot a teljes fiókodról, és mentsd egy külső merevlemezre vagy más biztonságos helyre.

Statisztikák és lemezhasználat

A statisztikák fontosságát nem kell hangsúlyozni, de azért megteszem! 🙂 A magyar nyelvű menüben a “Mutatók” menüpont alatt érhetőek el a statisztikák. Sok érdekes részlet található ott, amelyek mind tájékoztatnak a szerver aktuális állapotáról, a látogatások számáról stb.

Kicsit részletesebben, hogy milyen statisztikákat nyerhetünk ki:

 • A Látogatók, a Nyers elérés, az Awstats, a Webalizer mind arra összpontosít, hogy hány látogatója van a webhelynek.
 • A Hibák a webhely hiba naplójában található legutóbbi bejegyzéseket jelenítik meg, ha vannak.
 • A Webalizer FTP megmutatja az összes látogatás adatait az FTP protokollon keresztül.
 • Az Erőforrás-használat pedig részletes, grafikonos és táblázatos adatokat nyújt például a CPU vagy a fizikai memória állapotáról – valós időben is.

Ha a Te tárhelyed nem ad korlátlan lemezterületet, akkor érdemes időnként ellenőrizni, hogy a weboldalad melyik részei használják el a legtöbb területet, hogy ott tömöríteni vagy törölni tudj, ha szükséges.

Az általános áttekintéséhez csak vess egy pillantást a cPanel jobb oldalsávjára. Különféle információkat láthatsz arról, hogy mennyi lemezterületed van használva, összesen hány adatbázist állítottál be stb. A “Lemezhasználat” almenüre kattintva pedig a részletes lebontást láthatod. Fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert a kék sáv tele van, még nem jelenti azt, hogy elhasználtad az összes tárhelyet, mivel minden itt bemutatott szám a legnagyobb könyvtárhoz viszonyított érték.

PHP verzió beállítás

A cPanel legújabb verziói megkönnyítik a webhely PHP verziójának kiválasztását. Csupán néhány kattintással válthatsz a különböző verziók között, és akár különböző verziókat is használhatsz ugyanazon cPanel-es webhelyeken. Ez különösen akkor hasznos, ha régebbi webhelyeket frissítesz, hibaelhárítást végzel, vagy harmadik féltől származó alkalmazásokkal foglalkozol. 

Magát a PHP verziót nagyon könnyű megváltoztatni a cPanelben (“Szoftver” → “PHP Verziók és beállítások” → “Current PHP version” → itt pedig kiválasztani a kívánt verziót). A webhely optimális biztonsága és teljesítménye érdekében javasolt a PHP legújabb, vagy hivatalosan támogatott verziójának használata, ez most a 7.4. A tárhelyeken alapbeállításként nem mindig a legfrissebb verziószámú PHP van beállítva. Fontos, hogy mindig az weboldalnak, és a hozzátartozó bővítményeknek megfelelő PHP verziót használd!

A PHP-hoz kapcsolódva egy szintén gyakori probléma, a memória limit elérése. Ez azért történik, mert a PHP parancsfájlhoz kiosztott memória mennyisége kimerült, és ennek következtében a szkript nem tudja befejezni a végrehajtást. 

“Szoftver” → “PHP Verziók és beállítások” → “Beállítások” → majd itt meg kell keresni a “memory_limit” sort és a lenyíló menüből válassz ki egy nagyobb számot.

Ha téged bővebben is érdekel a téma, akkor kövess minket közösségi média felületeinken és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy biztosan ne maradj le a hamarosan induló tanfolyamról.Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.