2020.11.22.

Miért érdemes érteni a WordPress fejlesztéshez?

frontend

Mi az a tartalomkezelő rendszer?

Amikor beírod egy weboldal címét a böngésződbe, akkor a számítógéped egy webszerverhez csatlakozik, majd megvizsgálja, hogy ott található-e a kért tartalom. Ha igen akkor letölti azt és megjeleníti a böngésződben.

Ez a kód, ami a weboldalt alkotja jellemzően kétféleképpen kerülhet oda. Vagy egy fejlesztő elhelyezte ott, vagy egy rendszer generálja azt, megadott utasítások alapján. Az utóbbi az úgynevezett tartalomkezelő rendszer, vagy CMS (content management system). A CMS-ek lényege, hogy egy felhasználóbarát felületen a weboldal tulajdonosa képes legyen a weboldal különböző tulajdonságait módosítani, anélkül, hogy programozói tudásra lenne szüksége.

Egy olyan CMS, mint a WordPress használatával könnyedén írhatsz bejegyzéseket, módosíthatod weboldalad megjelenését, média fájlokat tölthetsz fel és rengeteg egyéb dolgot vihetsz véghez, anélkül, hogy egy sor kódot is írnál.

A WordPressről

A WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amely kvázi egy weboldal operációs rendszereként működik. Egy olyan keretrendszer, mellyel programozói tudás nélkül is viszonylag igényes megjelenésű és funkciógazdag weboldalakat lehet létrehozni, rövid idő alatt. Rendkívül jó alapot nyújt számtalan weboldal típus létrehozásához és évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Ezt jól mutatja a köré épült fejlesztői ökoszisztéma és az, hogy az interneten található weboldalak több mint 30%-a WordPress alapokon nyugszik.

A WP manapság igen felkapott, nem egy múló trendről van szó. Sőt, a szoftver első verziója 2003-ban indult útjára. Matt Mullenweg és Mike Little egy egyszerű blog platformot szeretett volna kifejleszteni a korai internethasználók számára, ehhez egy B2 nevű felületet vettek alapul. Az évek során ennek a szoftvernek a fejlesztgetésével jutottunk az egyik legnépszerűbb weboldal készítést támogató eszközig.

Milyen típusú weboldalak készíthetőek WP használatával?

Sok-sok évvel ezelőtt még csak blogolásra volt használható a szoftver. Ma már ott tartunk, hogy szinte bármilyen típusú site alapjaként használható. Természetesen továbbra is használhatod blogolásra, de céges weboldalakat, foglalási rendszereket, webshopokat, vagy landing oldalakat is készíthetsz használatával.

Olyan nagy nevek használják online megjelenésük alapjaként a WordPresst, mint a BBC, a Walt Disney, vagy a Fehér Ház.

Miért ilyen népszerű a WordPress?

Manapság gyorsan üzembe helyezhető, könnyen kezelhető, és költséghatékony megoldásra van szükség. Nincs már idő hónapokon át pofozgatni egy honlapot, fel kell venni a tempót az igényekkel.

Ingyenesség: A WordPress teljesen ingyenesen letölthető és használható. Természetesen tárhelyet és domaint ebben az esetben is vásárolnod kell.

Nyílt forráskód: Ez azt jelenti, hogy a kód nem egy természetes, vagy jogi személy tulajdona. Bárki használhatja és módosíthatja azt. Épp ezért rengeteg fejlesztő és cég foglalkozik a rendszer fejlesztésével, jobbá tételével és természetesen a rendszerre épülő prémium megoldások előállításával. (Én is foglalkozom WordPress fejlesztéssel)

Könnyű kezelhetőség: Nem kell programozói tudás az alapfunkciók kezeléséhez. Ha használtál már bármilyen egyszerűbb menürendszerrel rendelkező szoftvert, akkor a WordPress használatát is rövid idő alatt elsajátíthatod.

Rugalmasság: Jó alapot ad bármilyen típusú weboldal elkészítéséhez. Akár webáruházat, céges bemutatkozó oldalt, akár egy online portfóliót szeretnél.

Bővíthetőség: Az alap funkciók mellett sok más megoldás is létrehozható benne, úgymint webáruház, online időpont- vagy szállásfoglalási rendszer, oktatási felületet, vagy éppen katalógusok. A kiegészítő funkciókat bővítményekkel lehet megvalósítani. Ezek olyan önálló kódrészletek (szoftverek), melyek a weboldaladba beépülve egy sor extra lehetőségeket biztosítanak igény szerint.

Testreszabhatóság: A bővítmények mellett a másik legnagyobb előnye, hogy saját témákat (sablonokat) is adhatsz a honlapodhoz, amik az oldal megjelenését változtatják meg. Egyedi sablon fejlesztésével gyakorlatilag bármilyen grafikai tervet meglehet valósítani, főleg ezért is oktatom.

Könnyű segítséget találni: A népszerűség egyik előnye, hogy ha problémába ütközöl, akkor azzal valószínűleg már más is találkozott. A legtöbb probléma megoldása egy keresésre lesz tőled, illetve számtalan blogon és szakmai weboldalon találhatsz segítséget.

Bővítmények és témák

Minden egyes bővítmény telepítésével valami újat fog tudni a weboldalad. A WordPress plugin könyvtárában több ezer bővítmény közül válogathatsz és két kattintással telepítheted őket. Bővítményeket, nem csak a hivatalos könyvtárból, hanem harmadik féltől is beszerezhetsz, vagy írhatsz hozzá sajátot is. Egész kis iparág épült a legkülönfélébb pluginek fejlesztésére.

A témák a gyakorlatilag egy design keretrendszert biztosítanak, amit az admin felületen keresztül módosíthatsz, ez felel az oldal minden elemének megjelenéséért. Egy téma telepítésével megváltoztathatod a teljes honlap megjelenését, anélkül, hogy a tartalom változna. Tehát a már meglévő bejegyzések, oldalszerkezet változatlan marad, míg a dizájnelemek lecserélődnek.

A témák mellett manapság egyre népszerűbbek az úgynevezett “page builder” megoldások. Ezek olyan funkcionalitást biztosítanak a megjelenés megváltoztatására. Ezt egy olyan felületként kell elképzelni, ahol az egered használatával képes vagy az oldalt felépítő blokkokat módosítani, vagy újakat hozzáadni.

WordPress sablonok fejlesztése

Rendszeresen kérdés felém, hogy mi értelme van egyedi sablont fejleszteni, ha az internet tele van jobbnál jobb fizetős és ingyenes weboldal sablonokkal egyaránt. Egy mai elvárásoknak megfelelő, ízléses grafikával ellátott templatet már 20-40 dollárért bárki beszerezhet. Ezek leginkább olyan kisebb cégeknek, vagy egyszemélyes vállalkozásoknak hasznosak, akiknek a profilja 90%-ban ráillik a sablon profiljára és fel tudják azt tölteni tartalommal. Ezeket általában azok választják, akiknek nem fér bele a költségvetésükbe egyedi honlapot terveztetni/fejlesztetni és inkább a kompromisszumot választják.

Miért jó az egyedi sablon?

  • Egyedi megjelenés. Ha márkához illő egyedi arculatot és kialakítást szeretnél megvalósítani. Nem kell attól tartanod, hogy tíz, vagy akár száz honlap pont úgy néz ki mint a tiéd.
  • Bővíthető, módosítható. Ahhoz, hogy a honlap működjön, mint marketing eszköz, folyamatosan dolgozni kell vele. Néha egy design elem, szövegrész, vagy slider szerves része a sablonnak, műszaki ismeretek nélkül nem lehet kicserélni, vagy módosítani, az ügyfélnek viszont pénteken indul a Black Friday kampánya.
  • Egyedi funkcionalitás. Ha a szolgáltatások felépítése, tartalom típusok egyediek, alkalmazások, kalkulátorok futnak az oldaladon, melyeket körülményes testre szabni. Hogy lehetne egy szolgáltatás valóban egyedi és konkurensei között kiemelkedő, ha annak weboldala vásárolt tucat elemekből épül fel? (A Divi a kedvencem 😀 )

Egy egyszerű WordPress blogot – néhány lépést kivéve – bárki össze tud kattintgatni mert viszonylag könnyű megérteni és pontosan erre találták ki. Csak, hogy az nem üzleti weboldal. Nincs mögötte marketing, nincs mögötte egyedi webdesign, nincs mögötte semmilyen komoly tervezés.

Egy jó WordPress sablon megírásának előfeltétele, hogy tudj statikus HTML/CSS weboldalt létrehozni hibamentesen. Ezen háttértudás nélkül a sablon nem olyan lesz amilyenre akarod, hanem maximum olyan, amilyenre sikerül. A WordPress témák PHP nyelven alapszanak, stabil PHP tudással képes leszel egyedi pluginok és témák fejlesztésére is.

A WordPress hátrányai

Természetesen nem csak pozitív oldala van a WP használatának. Némi hátránnyal is jár az alkalmazása, viszont a pozitív tulajdonságok bőven ellensúlyozzák a negatívakat, valamint kis odafigyeléssel hátrányok kiküszöbölhetőek.

A népszerűségnek nem csak pozitív oldalad van. Ha egy bővítményben, vagy a WordPressben sérülékenység keletkezik, az rögtön felhasználók millióit érinti. Épp ezért fontos a naprakészség, valamint a frissítések és a karbantartás rendszeres végrehajtása.

Másik gyakori probléma a bővítmények halmozása és azok inkompatibilitása. Az, hogy rengeteg plugin érhető el nem azt jelenti, hogy gondolkodás nélkül minden problémát egy-egy bővítmény telepítésével kellene megoldanunk. Minél több bővítményt használsz az annál több erőforrást fog igényelni és előfordulhat, hogy bizonyos pluginek nem működnek együtt másokkal. Ezen probléma kiküszöbölésére javaslom, hogy vizsgáld meg, hogy tényleg szükséged van-e egy adott bővítményre. A másik tippem, hogy fizesd meg a prémium bővítményeket és a velük járó magas színvonalú technikai támogatást.

A WP esetében sem úszható meg a tanulás, persze ha nem csak átlagfelhasználó szintjén szeretnéd használni.Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.