Mik azok a third-party kiegészítők és miért használjuk?

mik-azok-a-third-party-kiegeszitok-es-miert-hasznaljuk

Tisztázzuk is rögtön az angol kifejezés jelentését, és máris közelebb kerülünk a fő kérdésünkhöz, hogy mik is azok a third-party weboldal kiegészítők? A Third-party szó nem “harmadik bulit” jelent ??, hanem harmadik féltől származó kiegészítőt. A harmadik fél egy külső szolgáltató, amely segíti a weboldal üzleti folyamatait, vagy valamilyen fontos funkcióval egészíti azt ki. Csak, hogy a legalapvetőbbet említsem: Google Fonts, Google Analitics, Facebook Chat, stb, ezek mind külső szolgáltatások, fizikailag egy teljesen más weboldalon vannak.

Ezeket a külső alkalmazásokat, vagy szolgáltatásokat scriptekkel, linkekkel, vagy speciális paraméterekkel lehet beilleszteni a weboldalba, ahol aztán az alkalmazás adatot gyűjt, elemez, vagy éppen szolgáltat valamit, úgymint számlázás, fizetés, stb.

Hogyan történik a harmadik felek integrációja?

API-n keresztül. Amikor egy másik platformot, vagy fiókot szinkronizálunk a webhelyünkkel, az lehetővé teszi a nyílt adatcserét a webhelyünk és a harmadik fél platformja között. Az API meghatározza, hogy milyen adatok kommunikálhatnak az applikációk között és, hogy az adatok hogyan kerüljenek feldolgozásra. A weboldal tulajdonosok általában API kulcsokkal (API key) lépnek interakcióba a harmadik féllel.

Hogy tisztábban láss, íme egy konkrét példa:

Tegyük fel, hogy egy külső hírlevél szolgáltatást használ a vállalkozás (pl: Mailchimp). Az emberek feliratkozhatnak hírlevélre a weboldalon (egy űrlapon keresztül). Amikor ez megtörténik, a harmadik fél integrációja lehetővé teszi, hogy a webhelyen található feliratkozó űrlap zökkenőmentesen továbbítsa az adatokat a hírlevél szolgáltatónak. Az API kulcs mondja meg a harmadik félnek, hogy az adatokat milyen formában továbbítsa, illetve az melyik felhasználói fiókhoz tartozik.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb (főleg eCommerce) third-party integrációs megoldás sok olyan funkcióval rendelkezik, amelyek beállítása aprólékos és időrabló elfoglaltság, sokszor még a fejlesztők számára is. Állítottál már be bankkártyás fizetést automata számlázással? A jó hír, hogy a munka megkönnyítése érdekében a legelterjedtebb honlap motorokhoz léteznek előre elkészített integrációs bővítmények, melyekkel kódolás nélkül beállíthatók a külső szolgáltatások. Ezek egy része ingyenes, míg más bővítményeknek van egy éves díja.

Három nagy (általam kreált) típusba soroltam a third-party kiegészítőket:

  1. Legalapvetőbbek – Ilyenek tipikusan a Google szolgáltatásai, például a Google Fonts, vagy a Google Analytics, a Facebook Messenger, a YouTube, Vimeo videók beágyazása. Minden olyan egyszerűbb kiegészítő, ami bármely honlapon nélkülözhetetlen. Szerencsére ezek legtöbbje ingyenesen használható.
  2. Gyakran használtak – Alapjaiban véve ezek is az első kategóriához tartoznak, ám ezek beállításához már általában szükségeltetik minimális weboldal fejlesztői tudás. Ide tartoznak például a hírlevél küldő rendszerek, marketing eszközök bekötése, vagy a közösségi média integrációk, úgymint Facebook Share, Like box, Instagram Feed, stb.
  3. Komplexek – Ebbe a kategóriába esnek azok az integrációk, amelyek telepítéshez, beállításához és kezeléséhez mindenképpen szakember javasolt, azok összetettsége és pénzügyi vonzata miatt. Ide tartoznak a különböző CRM rendszerek és business támogató szoftverek. A bankkártyásfizetés / számlázás is.

Miért ennyire elengedhetetlen már? Ezek a küldő szolgáltatások segítik a vállalkozás által értékesített termék, vagy szolgáltatás eladását, csökkentik az adminisztratív terheket, vagy automatizálnak folyamatokat. Az alábbi lista segíteni fog megérteni a third-party kiegészítők létfontosságát:

  • segítenek növelni a felhasználók (vásárlók, ügyfelek) teljesítményét
  • felhasználói élményt biztosítanak
  • maximalizálják a vásárló megtartást
  • funkcionálisan kiegészítik a weboldalt
  • automatizálják, vagy egyszerűsítik a folyamatokat
  • mérik a weboldal teljesítményét
  • statisztikai adatokat szolgáltatnak a weboldal látogatóiról

Weboldalkészítőként nem kell vissza riadnod ezektől, az API-kat nem Neked kell lefejleszteni, viszont a kész megoldásokat tudni kell integrálni. A PHP kurzusunkon két ilyen API integrációval is találkozhatsz, egyszerű natív módon ágyazunk be két külső adatszolgáltatást, majd kapott adatokkal műveleteket is végzünk.Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.Akikre büszkék vagyunk

Siker sztorik

Molnár Erika

Molnár Erika

Nekem borzasztó érthető volt, követhető és minden támogatást megkaptam. A facebook csoportban lehet kérdezni, rávezetnek a megoldásra és így nagyon gyorsan lehet fejlődni. Mindenképp ezzel akarok foglalkozni. Leginkábban abban szeretnék fejlődni, hogy egyedi sablonokat építsek, mert nagyon sok olyan felhasználó van, aki előre készített komponensekből akarja összerakatni a weboldalát, de én jobbat szeretnék, főleg így, hogy beleláttam a HTML és a sablonkészítés rejtelmeibe.

Elolvasom >>>

Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

A programozás alapjai

Ingyenes leckesorozat!

Ahhoz, hogy később kód szinten is meg tudj valósítani összetettebb frontend igényeket, tisztában kell lenned a programozás alapfogalmaival. Ebben a leckesorozatban bevezetlek a programozás alapismereteibe teljesen programfüggetlenül.

Megismerkedhetsz az algoritmusokkal, ciklusokkal, logikai műveletekkel és adattípusokkal, emellett gyakorlati feladatokat is kapsz minden témakörhöz. Mindezt egy kényelmes online oktatófelületen.

Regisztrálj és kezdd el még ma!

szám, kisbetű, nagybetű, legalább 8 karakter

Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Nyilatkozatot

A programozás alapjai

Kövesd közösségi csatornáinkat is!