2022.03.29.

Minek fizess be tanfolyamra, ha minden ott van a neten ingyen?

miert-fizessek-ezert-ha-fent-van-online-ingyen

A leggyakoribb ellenérzés a tanfolyamokkal szemben, hogy “ez mind fent van a neten ingyen“, miért kellene bárkinek is erre befizetni. Én nagyrészt autodidakta módon tanultam meg a webfejlesztés alapjait, de jópár évembe került, mire letudtam vetkőzni a rossz berögződéseket. Mindezt úgy, hogy mellette egyébként programozást tanultam az egyetemen, mint mérnök-informatikus és már a gimnáziumot is infó tagozaton végeztem.

Azt gondolom kizárólag önállóan tanulni ma nagyon nagyon nehéz, mert az internet tele van forrásokkal és rengeteg tudásanyaggal, de az eligazodás egy kezdő ember számára éppen emiatt nagyon nehézkes. Ezen kívül belefuthatsz elavult, vagy hibás logikával készült leírásokba, amik félrevezethetnek.

Egy jó mentor eligazít a rengetegben, el tudja mondani azt, amit esetleg több tucat leírás után se értettél meg, vagy éppen félreértettél. Emellett a tudásanyagon kívül, praktikus gyakorlati tanácsokat és a megfelelő szemléletet módot is átadhatja.

Keress rá!

Nem kell Neked tanfolyam mert a felmerülő problémákra ott a megoldás a neten, úgyis a gyakorlat fogja megadni a tudást, amire szükséged van. Hidd el, nagyon hamar elküldenek a p*csába, ha mások cégét és pénzét arra használod, hogy azon megtanuld, amire valójában alkalmaztak.

Az internetről összehalászott kódokat beilleszteni és lesni, hogy mi történik az még nem programozás. A programozás az, amikor Te tervezed meg egy weboldal/szoftver/alkalmazás működését, és a kód minden soráról tudod, hogy micsoda, miért fontos, és az milyen hatással lehet a programkód többi részére. Ezt az összehalászott anyagokból kétlem, hogy megfogod tudni oldani. Valójában ezeket az internetes segédleteket, és néhány perces YouTube gyorstalpalókat azoknak hozták lére, akik már ismerik az alapokat. Nehogy el hidd, hogy 5 perc alatt tényleg meg tudod tanulni például a flexbox használatát. De hát miért nem? Mert hiányzik belőle az 2-3 óra alapozás, amitől kontextusában el tudod helyezni az 5 percben megkapott információt.

Az információ még nem “tudás”

Attól, hogy egy dokumentációt elolvasol még nem biztos, hogy azt alkalmazni is tudod éles helyzetben. Az online leírásokat és példakódokat akkor fogod tudni használni, ha már tudod, hogy hol kell, hogyan kell és legfőképpen miért kell.

Célirányos, életszerű projekt feladatok kellenek, nem használhatatlan hülyeségek

Az autodidakta tanulók rendszeresen olyan tanácsokat adnak egymásnak, hogy “találj ki magadnak feladatokat“, vagy “próbálj meg lemásolni egy webáruházat“. Ez tök jól hangzik, de kezdőként el se tudod képzelni, hogy állj neki egyáltalán egy webáruház elkészítésének.

A Frontend Tanfolyam kurzusainak legnagyobb értéke pont az életszerű feladatokban rejlik. Nem fárasztunk olyanokkal, hogy “csinálj egy randi applikációt“, mert valószínűleg a büdös életben nem lesz ilyen megbízásod. Ahogy annak is nagyon kevés a valószínűsége, hogy egy “Twitter klónt” kell majd egyszer lefejlesztened. A valóság nem ennyire romantikus, a legtöbb esetben nem az új Apple birodalom építésén fogsz dolgozni, hanem kis vállalkozások weboldalain, ajánlatkérő felületein, értékesítési rendszereik fejlesztésén, amikhez hasonlót garantáltan nem fogsz tudni “magadtól kitalálni”.

A weboldal készítésben eltöltött 15 évem arról szólt, hogy magyar, és jópár külföldi kis- és közép vállalkozásnak készítettem weboldalt, webshopot, vagy valamilyen online marketing eszközt. Ezt a tapasztalatot vittem bele minden egyes tanfolyamba a példákon keresztül. Emellett minden tanfolyamban vannak különböző általunk fejlesztett eszköztárak, “fogd és vidd” kódrészletek, amiket fel tudsz használni a saját projektjeid, vagy későbbi megbízásaid során. Ha ebből szeretnél később megélni és mint szolgáltatást eladni a weboldalkészítést, akkor érdemes ezt olyanoktól megtanulni, akik ebből élnek (sok éve).
Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.