2022.01.09.

Mire figyelj egy weboldal élesítése előtt és után?

kesz-a-weboldal-mehet-elesben-hogyan-tovabb

Amikor elkészülünk egy honlappal, vagyis inkább úgy döntünk, hogy mostantól élesben mehet tovább, néhány fontos beállítás még hátra van. Vannak olyan dolgok is, amiket csak az éles weboldalon érdemes elvégezni, például a SEO beállítások. Kész weboldal nincs, ennek ellenére minden tőled telhetőt meg kell tenni annak érdekében, hogy közel tökéletes legyen, amikor megosztod a világgal.

A weboldalak általában az agilis módszertan szerint készülnek, ami azt jelenti, hogy a követelmények és a megoldások az együttműködésen keresztül együtt fejlődnek. Ez elősegíti, hogy a készülő weboldal, vagy webshop alkalmazkodjon a felmerülő igényekhez és különálló fejlesztési ciklusokban jöjjenek létre az egyes funkciók. Ez azért jó, mert amint a weboldal teljesíti az alapfunkciókat és lehet vele értékesíteni, közzé lehet (és kell is) tenni. Milyen szempontokon érdemes végig menni, mielőtt élesre állítod a weboldalt?

Általános ellenőrzés

  1. Győződj meg róla, hogy a weboldalon lévő szövegek pontosak és hibamentesek, sehol nincs “Lorem Ipsum”.
  2. Cseréld le az összes helyettesítő képet a véglegesre.
  3. Állítsd be a weboldal Favikonját. (Mi az a favikon?)
  4. Nézd meg, hogy van-e hibaüzenet a konzolban, ha igen, akkor még nem vagy készen, javítsd a hibát.
  5. Ellenőrizd, hogy a harmadik féltől származó integrációk zökkenőmentesen futnak-e.
  6. A jelszavakat és hitelesítő adatokat biztonságos helyen tárold.
  7. Teszteld le a konverziós útvonalak működését, próbáld ki az űrlapokat, regisztrációs felületeket, ha vannak.
  8. Győződj meg róla, hogy webhely biztonságos, van SSL tanúsítvány.
  9. Ellenőrizd a böngésző kompatibilitást. A Google Chrome magasan a legnépszerűbb, de FireFox-ban is nézd meg.
  10. Ellenőrizd a weboldalt mobileszközökön.

Ha ezeket ellenőrizted, akkor jöhet az élesítés…

1. A weboldal költöztetése a fejlesztői környezetről az éles domainre

Ahhoz, hogy a weboldal megjelenhessen az interneten szükséged lesz egy domain-re és egy tárhelyre. Ha már van egy korábbi weboldal a domain alatt, akkor azt először el kell távolítani, de biztonsági mentésed nem árt ha van. Ha megvan a domain, vagy szabaddá tetted a tárhelyet, akkor felmásolhatod a weboldal fájljait a tárhelyre. Importáld a weboldalhoz tartozó adatbázist is a tárhely vezérlő felületén. Ha mindent jól csináltál, a weboldalnak meg kell jelennie a végleges domain alatt.

2. Tört linkek ellenőrzése

A tört link a weboldal olyan hivatkozása, ahol a hivatkozott oldal nem elérhető, vagyis 404-es hibát ad. Ez gyakran abból ered, hogy egyszerűen csak hibásan írtál meg egy-két hivatkozást, vagy az aloldal már megszűnt, esetleg megváltozott az URL-je. Ezeket mindenképp érdemes kerülni, használd a következő eszközt, ami megmutatja pontosan hol vannak tört linkek a weboldalon.

https://www.brokenlinkcheck.com/

3. Állítsd be az átirányításokat, ha szükséges

Ha egy vadonatúj weboldalt hozol létre, valószínűleg nem lesz szükséged 301-es átirányításra. Ha viszont egy meglévő honlapot cserélsz le, vagy újítasz fel, ott megszűnhetnek bizonyos oldalak, vagy más nevek kapnak. Az is lehet, hogy a weboldal struktúrája megváltozik és egy-egy oldal hivatkozott URL-je kicsit más lesz. Ilyenkor be kell állítanod egy 301-es átirányítást minden olyan linkre, amely megváltozott, így nem lesz tört link az oldalon.

A 301-es átirányításra minden CMS rendszernek van bővítménye, ami a honlapod gyökér mappájában lévő .htaccess fájlba írja bele ezeket az átirányítási szabályokat.

4. Optimalizáld a webhely teljesítményét

A webhely betöltési sebessége mindenre hatással lesz, a felhasználói élménytől a keresőoptimalizálásig, a konverziós arányokig, stb. Emiatt elengedhetetlen hogy erre hangsúlyt fektess. Ellenőrizd a weboldal technikai indexeit a következő tesztelő szoftverekkel: GTmetrix, PageSpeed Insights, SEOSiker. Ezekről bővebben írtam korábban.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy akkor gyors egy weboldal, ha az elemei körülbelül 2,5 másodpercen belül betöltődnek. Ehhez nagymértékben hozzájárulhatsz, ha valamilyen képtömörítő megoldást is használsz a honlapon, pl: TinyPNG.

5. SEO beállítások

Amíg fejlesztés alatt van egy weboldal, célszerű letiltani a keresőmotor-indexelést, nehogy a Google indexelje a folyamatban lévő weboldalt. Éles indításkor ezt vissza kell kapcsolni, de csak akkor, ha már a linkeket ellenőrizted.

A keresőoptimalizálásnak fontos meta elemei vannak és viszonylag sok mindent be kell állítani, hogy a webhelyet jó helyre rangsorolják a keresőmotorok. Ezért erre érdemes egy bővítményt használni, amivel egyszerűen betudod állítani a legfontosabb dolgokat. Ez lehet például a Yoast SEO, vagy az All in One SEO. Önmagában egy bővítmény helyes beállítása nem elég, figyelmet kell fordítani az oldal címekre és metaleírásokra is. Az is nagyon fontos, hogy a weboldalba ágyazott képeknek megfelelően ki legyen töltve az alt szövege. A megfelelő SEO beállításokat le tudod ellenőrizni bármelyik tesztelő szoftverrel, pl : https://seoceros.com/hu/

Az XML-webhelytérkép a honlapon található összes tartalmat összefoglalja egy speciális formátumban. Ez segít a keresőmotoroknak, hogy megtalálják az összes tartalmat, és bekerüljenek a keresési eredmények közé. A legtöbb SEO bővítmény saját funkciókat tartalmaz ezek létrehozására, mindenképp kapcsold be ezt is.

6. Analitikai eszközök bekötése

A webhely elemzés egy nagyon hasznos dolog, amely lehetővé teszi, hogy lásd, hány látogató érkezik a weboldalra, milyen tartalmakat olvasnak, honnan érkeznek, és sok minden mást is megmutat. Érdemes már az első naptól bekötni az elemző szoftvereket, hogy azonnal monitorozhassd a látogatókat.

A webelemzés használatának legegyszerűbb módja az ingyenes Google Analytics eszköz. Bekötés után győződj meg róla, hogy működik a követőkód, és az adatok megjelennek az Analytics irányítópultján. A valós idejű nézetben ezt azonnal látni fogod.

A Google Search Console a másik fontos elemző eszköz, ami alapvetően arra való, hogy a Google számára információt nyújtson az online tartalmaiddal kapcsolatban. Emellett figyelmeztetéseket, elemzéseket küld számodra a weboldal SEO teljesítményéről. Bekötését egyszerűen el tudod végezni, ha követed a Search Console útmutatóját.

7. Adatvédelmi tájékoztató, Cookie policy és jogi cuccok

A legtöbb weboldalnak meg kell felelnie az éppen aktuális jogi szabályozásoknak, jelen pillanatban Adatvédelmi tájékoztatót kell elhelyezni a weboldalon, amiben részletesen ki kell térni arra, hogy milyen adatokat kezel a weboldal. Minden ilyen hasonló dokumentumot és kötelező elemet szakember állítson össze. Webfejlesztőként csak annyi a dolgod, hogy ezeket a doksikat megfelelően elhelyezd a weboldalon.

8. Automatikus biztonsági mentés beállítása

A rendszeres biztonsági mentés az egyik legjobb stratégia a szoftveres hibák és a rosszindulatú programok ellen. Szerencsére nagyon ritkán kell visszaállítani egy weboldalt mentésből, de az ördög nem alszik, a fontos dokumentumok, képek, videók mentésére gondolni kell. Erre léteznek különböző weboldal bővítmények, de inkább azt javaslom, hogy közvetlenül a tárhely vezérlő felületén állítsd be a heti, vagy napi biztonsági mentést. (Van olyan tárhely, ahol ez teljesen automatizál, nem is kell vele foglalkoznod.)

9. Tesztelés

Először saját magad győződj meg róla, hogy minden rendben működik asztali- és mobilnézetben is. Kattintsd le a különböző linkeket és ellenőrizd, hogy minden működik-e. Ezután jöhetnek a család eszközei és néhány ismerős “ráeresztése” a weboldalra.

10. Publikáld a weboldalt

Ha minden fontos lépéssel megvagy közzéteheted a honlapot a közösségi média felületeken. Nagyon ritkán, de még ebben a fázisban is.Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.