2021.08.07.

Nulláról webfejlesztő – Interjú Molnár Erikával

nullarol-webfejleszto-interju-molnar-erikaval

Ha nézegetted már a tanfolyamokat az oldalon, akkor bizonyára eszedbe jutott, hogy vajon mire is mész ezzel a tudással? Mennyire piacképes ez a tudás 2021-ben? Meg fogsz tudni élni ebből a tudásból?

Ezek nagyon fontos és jó kérdések. Ugyanakkor én erre nem tudnék hitelesen válaszolni 🙂 Éppen ezért felkértem Tóth Lászlót, a www.marketinger.hu csapatából, és egy régi, kedves tanulómat, Erikát, hogy őszintén beszéljék meg (a hátam mögött), hogy milyen az a tudás, amit Erika a segítségünkkel megszerzett.

Íme az interjú:

Laci: Ha jól tudom, Te most már hivatásszerűen foglalkozol azzal, amit Emesétől tanultál meg. Jól tudom? Mit csinálsz most a mindennapjaidban?

Erika: Jelenleg, mint webdesigner dolgozom, tehát weboldalakat készítek. Van olyan, amit teljesen a nulláról. Tavaly május óta vagyok vállalkozó, tehát onnantól kezdve nem mentem vissza dolgozni. 2018-ban megszületett a kislányom és 2 éves korában belevágtam a vállalkozósdiba. Előtte 2019-ben mentem az online webdesign tanfolyamra, ahol Emese is oktat ezen kívül. Ott tanultam meg ezt az egészet.

Laci: Akkoriban milyen szinten voltál a honlapkészítés területén?

Erika: 0 szinten. Tehát semmi közöm nem volt az életben ehhez.

Laci: Abszolút semmi? Egy darab kacsacsőrt sem írtál le addig?

Erika: Nem, nem. Csak annyit, amennyit középiskolában tanítanak informatikából. Fogalmam sincs, hogy honnan jött ez az ötlet. Egyszer csak szembejött a hirdetés, hogy „webdesign tanfolyam”. Jó, mondom csináljuk, meglátjuk mi lesz. Úgyhogy teljesen a nulláról megcsináltam az egyéves tanfolyamot tavaly novemberben. Ezután Emese jQuery kurzusát csináltam meg és az fejlesztett tovább engem.

Laci: Csak hogy még egyszer tisztázzuk: Tulajdonképpen a nullától, tehát teljesen nulla tudásról, ha jól számolok, kettő év alatt értél el odáig, hogy most jelenleg ez a 8 órás főállású szakmád, ami nem 8 órás, hanem még több lenne csak a család nem enged többet.

Erika: Igen, így van.

Laci: Azért ez nagyon szép teljesítmény. Le a kalappal előtted. Mit gondolsz, minek köszönhető ez a nagy fejlődés?

Erika: Biztos vagyok benne, hogy nagyrészt az játszik szerepet, ahogy ők felépítették a tanfolyamot, ahogy ők leadták azt a tudást. Nekem borzasztó érthető volt, követhető, minden támogatást megadnak. A facebook csoporton lehet őket kérdezni, segítenek. Ha nem azonnal, másnap, de szinte majdhogynem mindig azonnal segítenek. Rávezetnek a megoldásra és így nagyon gyorsan lehet fejlődni.

Laci: Gyakorlatilag, ha jól értelmezem, akkor néhány esetben nulláról, az első kódtól kezdve építesz fel egy teljes komplett weboldalt, funkcionalitással és egyebekkel, amikre az Ügyfélnek igénye van.

Erika: Így van. Én is tervezem meg a designt, hogy hogy nézzen ki. Utána a nulláról előbb a html struktúrát felépítem, aztán a WordPress motorra ráteszem, és php nyelven alakítom ki a weboldal sablonját.

Laci: Le a kalappal. Lenyűgöző, hogy az ember két év alatt egy ilyen jövedelmező, tök jó szakmát meg tud tanulni. Mit gondolsz, mi kellett hozzá benned? Tehát ezt mindenki el tudja sajátítani, vagy voltak olyan alap készségek benned, amik miatt ez könnyebben ment?

Erika: Biztos kell hozzá egy olyan beállítottság, meg egy olyan személyiség, hogy szeress rendszerekben gondolkodni, mert a kódoláshoz nagyon is kell tudni, hogy mi miért van és mivel van összefüggésben. És ugye az interneten találsz rá egy megoldást, de azt be kell építeni a saját weboldaladba, ott mit alakíts át, hogy legyen… Meg a készség, hogy szeress ezekkel babrálni, mert van, akinek nincs kedve a gép előtt ülve nézni a kódot és hibát keresni benne.

Laci: Gyakorlatilag azt mondod, hogy a weboldal készítésben az egyik legfontosabb dolog az, hogy rendszerekben tudjunk gondolkodni, lássuk át az egész rendszert és hogy utána ebben rendszerben a hibákat, problémákat megkeresve, minél jobban tökéletesítsük, ha jól értelmezem. Ebben az egész folyamatot tudta adni neked Emese és a tanfolyam vagy volt azért, amit neked kellett kitalálnod, ahol neked kellett rájönnöd dolgokra?

Erika: Nem, az alapokat teljesen megadja a tanfolyam és Emese is segít. Én úgy vagyok vele, hogy amikor weboldalt építek, még most is van, hogy Emesétől kérek segítséget. Lesz most egy tök jó mentorálási rendszere is, amit biztos, hogy igénybe fogok venni. (Spoiler 🙂 ) Ez úgy működik, hogy én először megpróbálok az interneten utánanézni, hogy hogy is kéne ezt csinálni, hogy is működik, hogyan tudom megvalósítani. Mert ugye az alapokat azt ők megadták, hogy hogy néz ki egy php programnyelv, hol tudok utánanézni, hogyan épül fel. Ha valami hiányzik, akkor előbb interneten utánanézek és ha nagyon nem találok megoldást, akkor előveszem Emese segítségét. Megkérem, hogy segítsen és ő segít.

Laci: A legtöbb segédanyag programozáshoz angolul van. Te hogyan állsz az angol nyelvvel? Tudsz-e angolul, szükséges volt-e, hogy valamilyen szinten ezzel felvértezd magad, és ha igen akkor milyen mélységéig és mennyire vagy perfekt angolból jelenleg?

Erika: Nekem egy középfokú nyelvvizsgám van angolból, és ez mindenképpen szükséges ehhez az egészhez, mert, amikor keresek bármit is az interneten a munkámhoz, akkor azt sokkal jobb angol nyelven keresni, mert magyar nyelven nagyon kevés ötletet találok. Külföldi oldalakon nagyon sok megoldás és dupla annyi ötlet van, amiket be lehet építeni. Úgyhogy az angol mindenképpen kell hozzá.

Laci: Tehát ezek szerint, akkor nem kell, hogy perfektül tudjunk angolul, de nagyon-nagyon sokat segít a munkánkban, hogy ha legalább megértjük az írott szöveget angolul.

Erika: Így van. Most már ugye Google jó barátunk, de azért sokkal jobban halad vele az ember, hogyha tud angolul.

Laci: Mik a további terveid? Mit gondolsz, ebben a szakmában akarsz-e maradni? Hogy tervezed a következő néhány éved? Hogy látod magad a következő 5 évben?

Erika: Mindenképp ezzel akarok foglalkozni, maradok ebben. Leginkábban abban szeretnék fejlődni, hogy egyedi sablonokat építsek, mert nagyon sok olyan felhasználó van, aki előre készített komponensekből akarja összerakatni a weboldalát, mert az egyszerű és könnyű, de én azt nem tartom jó ötletnek. Főleg így, hogy beleláttam a HTML és a sablonkészítés rejtelmeibe. Úgyhogy mindenképp ez irányba akarok elmenni és felfejleszteni magam annyira, hogy tényleg csak ezzel tudjak foglalkozni és olyanoknak készítsek weboldalt, akik hajlandók ki is fizetni a minőséget, mert az ugye nem egy olcsó dolog. Így ez irányba akarok menni.

Laci: Említetted az olcsóságot, nem olcsóságot. Tudjuk, hogy a szomszéd Pistike is csinál már “összekattinthatós” oldalakat, aztán nagyon sokan jönnek hozzátok, hogy ezt javítsátok már ki. Alapvetően nagyon tág a piac, egy kicsit fel is hígult ilyen tekintetben talán. Te hogy látod? Az a tudás, amit Emese kínál a frontend tanfolyamon, az ma mennyire versenyképes, illetve van e még hely a piacon, mint honlapkészítő? Azoknak érdemes Emese tanfolyamát igénybe venni, akik ezzel akarnak foglalkozni, vagy inkább azoknak, akik azt mondják, hogy nem akarnak kiadni a tanfolyam árának többszörösét, azért, hogy megcsinálják a saját weboldalukat, hanem inkább azt mondják, hogy megveszik a tanfolyamot, kitanulják, és inkább ők maguk építik fel a weboldalt. Te melyiket látod, melyiküknek érdemesebb Emese anyagát igénybe venni?

Erika: A kurzusokat mindenképpen azoknak ajánlom, akiknek már van valami alapjuk, tehát már tudnak html szinten kódolni, nemcsak sablonból összerakni weboldalt, mert ez már egy kicsit magasabb szintű. És borzasztóan van helye a piacon annak, amit Emese nyújt. Merthogy nagyon jól összerakott a tanfolyam. Nem azt mondom, hogy olyan, aki még soha életében nem foglalkozott kódolással az itt kezdjen bele, mert neki nehezen fog menni, de aki már látott ilyet, annak érdemes, mert nagyon sok érdekes és új dolog van benne.

Laci: Mit üzennél azoknak, akik most kezdik ezt a szakmát, most kezdenek ismerkedni Emese tananyagával, most döntöttek úgy, akár a Te interjúd hatására, hogy „jó akkor induljunk el ezen az úton”? Mire számíthatnak, mit tanácsolsz nekik? Mi az az útravaló, amit még adnál nekik?

Erika: Hogy jól döntöttek, hogy belevágtak. Ha még gondolkodnak, akkor mindenképp vágjanak bele, mert nagyon érdemes és ezzel csak nyernek. Mindenképp hasznukra lesz ez a tanfolyam és Emese támogatása is ott van mellette. Szerintem ő nagyon magas szinten tudja ezeket a dolgokat és ahogy összehasonlítom más segítségekkel, Emese ahhoz képest sokkal egyszerűbben, letisztultan adja vissza a kódokat. Nagyon sokan borzasztóan bonyolult kódot adnak meg, míg Emese 5-5 sorból megcsinálja egyszerűbben.

Laci: Szuper! Nagyon hálás vagyok Neked, hogy összejöhetett ez az interjú. Köszönöm, hogy ezeket elmondtad!

Én is köszönöm nektek, hogy megoszthattam ezt a “hátam mögötti” kibeszélést!

Ha szeretnéd megnézni Erika weboldalát, akkor kattints ide: Ekka PixelsTetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.