Saját webszerver létrehozása – XAMPP

Címkék: ,

xampp

Sok évig dolgoztam fejlesztői tárhelyen leginkább azért, mert bárhonnan elérhető volt az éppen folyamatban lévő munkám. Az utóbbi időben viszont átszoktam a lokális szerverre, mert sokkal gyorsabban haladok és nem kerget az őrületbe a folyamatos gyortistótárazás.

Egy weboldal üzembe helyezéséhez szükségünk van egy webszerverre, megfelelő mennyiségű tárhelyre, és ha CMS-el dolgozol, adatbázisokra is. Ezt mind megvalósíthatod a saját gépeden keresztül is.

Mi kell egy helyi szerverhez?

Ha egy egyszerű statikus HTML oldalt szeretnél futtatni, ahhoz nem kell semmilyen szoftver, a böngésző is képes feldolgozni. A PHP alapokon készült oldalakhoz, vagy CMS megoldások, mint a WordPress, már szerver kell. Ehhez használjuk a XAMPP szoftverét. Az XAMPP egy komplett webszervert hoz létre a gépeden, amely alkalmas PHP fejlesztésre, MySQL adatbázisok kezelésére, vagy CMS-ek futtatására.

XAMPP telepítése és futtatása

A XAMPP teljesen ingyenes Apache szoftver, amely PHP, MariaDB és Perl komponenseket is tartalmaz. Töltsd le és telepítsd. A telepítés után minden komponens egy beállított alapkonfigurációval elérhetővé válik a számítógépeden. Ha a telepítés megtörtént el kell indítanod a szükséges modulokat:

  • Apache: A PHP futtatásához szükséges környezet
  • MySQL: Az adatbázis-kiszolgáló

Ha a szoftverek üzemelnek, a böngésződ URL sorába írd be, hogy localhost. Ekkor látnod kell az XAMPP köszönőoldalát.

Fájlok

Azokat a fájlokat, amiket a lokális szervereden akarsz futtatni az XAMPP telepítési könyvtárának /htdocs mappájába kell másolni. Ezen belül létrehozhatsz több almappát is különböző projekteknek. Az elérési utat a mappákra hivatkozva tudod megadni, pl. localhost/phpoldalam

Élesítés

A fejlesztett oldaladat csak át kell másolni a webtárhelyre. Ha WordPresst használsz, akkor mind a fájlokat, mind az adatbázist át kell másolni, ehhez legegyszerübb, ha valamilyen migráló bővítményt használsz, pl Duplicator.Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.Akikre büszkék vagyunk

Siker sztorik

Molnár Erika

Molnár Erika

Nekem borzasztó érthető volt, követhető és minden támogatást megkaptam. A facebook csoportban lehet kérdezni, rávezetnek a megoldásra és így nagyon gyorsan lehet fejlődni. Mindenképp ezzel akarok foglalkozni. Leginkábban abban szeretnék fejlődni, hogy egyedi sablonokat építsek, mert nagyon sok olyan felhasználó van, aki előre készített komponensekből akarja összerakatni a weboldalát, de én jobbat szeretnék, főleg így, hogy beleláttam a HTML és a sablonkészítés rejtelmeibe.

Elolvasom >>>

Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

A programozás alapjai

Ingyenes leckesorozat!

Ahhoz, hogy később kód szinten is meg tudj valósítani összetettebb frontend igényeket, tisztában kell lenned a programozás alapfogalmaival. Ebben a leckesorozatban bevezetlek a programozás alapismereteibe teljesen programfüggetlenül.

Megismerkedhetsz az algoritmusokkal, ciklusokkal, logikai műveletekkel és adattípusokkal, emellett gyakorlati feladatokat is kapsz minden témakörhöz. Mindezt egy kényelmes online oktatófelületen.

Regisztrálj és kezdd el még ma!

szám, kisbetű, nagybetű, legalább 8 karakter

Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Nyilatkozatot

A programozás alapjai

Kövesd közösségi csatornáinkat is!