2020.07.23.

Saját webszerver létrehozása – XAMPP

xampp

Sok évig dolgoztam fejlesztői tárhelyen leginkább azért, mert bárhonnan elérhető volt az éppen folyamatban lévő munkám. Az utóbbi időben viszont átszoktam a lokális szerverre, mert sokkal gyorsabban haladok és nem kerget az őrületbe a folyamatos gyortistótárazás.

Egy weboldal üzembe helyezéséhez szükségünk van egy webszerverre, megfelelő mennyiségű tárhelyre, és ha CMS-el dolgozol, adatbázisokra is. Ezt mind megvalósíthatod a saját gépeden keresztül is.

Mi kell egy helyi szerverhez?

Ha egy egyszerű statikus HTML oldalt szeretnél futtatni, ahhoz nem kell semmilyen szoftver, a böngésző is képes feldolgozni. A PHP alapokon készült oldalakhoz, vagy CMS megoldások, mint a WordPress, már szerver kell. Ehhez használjuk a XAMPP szoftverét. Az XAMPP egy komplett webszervert hoz létre a gépeden, amely alkalmas PHP fejlesztésre, MySQL adatbázisok kezelésére, vagy CMS-ek futtatására.

XAMPP telepítése és futtatása

A XAMPP teljesen ingyenes Apache szoftver, amely PHP, MariaDB és Perl komponenseket is tartalmaz. Töltsd le és telepítsd. A telepítés után minden komponens egy beállított alapkonfigurációval elérhetővé válik a számítógépeden. Ha a telepítés megtörtént el kell indítanod a szükséges modulokat:

  • Apache: A PHP futtatásához szükséges környezet
  • MySQL: Az adatbázis-kiszolgáló

Ha a szoftverek üzemelnek, a böngésződ URL sorába írd be, hogy localhost. Ekkor látnod kell az XAMPP köszönőoldalát.

Fájlok

Azokat a fájlokat, amiket a lokális szervereden akarsz futtatni az XAMPP telepítési könyvtárának /htdocs mappájába kell másolni. Ezen belül létrehozhatsz több almappát is különböző projekteknek. Az elérési utat a mappákra hivatkozva tudod megadni, pl. localhost/phpoldalam

Élesítés

A fejlesztett oldaladat csak át kell másolni a webtárhelyre. Ha WordPresst használsz, akkor mind a fájlokat, mind az adatbázist át kell másolni, ehhez legegyszerübb, ha valamilyen migráló bővítményt használsz, pl Duplicator.Tetszett a bejegyzés?

Iratkozz fel és küldök Neked E-mail értesítőt, ha ehhez hasonló új cikk kerül fel a blogra.

.
Nekem való?

Maradtak még kérdéseid?

Ha nem vagy biztos benne, hogy ez Neked való, vagy további kérdéseid vannak a kurzusokkal kapcsolatban,
írd meg chaten és 48 órán belül válaszolok!

Kérdezek!

Kövesd közösségi csatornáinkat is!

Beavatlak a frontend fejlesztői munka rejtelmeibe, mesélek a szabadúszáról, mutatok hasznos kódrészeleteket és engem is jobban megismerhetsz.