Saját webszerver létrehozása – XAMPP

2020.07.23. Címkék: ,

Saját webszerver létrehozása - XAMPP

Sok évig dolgoztam fejlesztői tárhelyen leginkább azért, mert bárhonnan elérhető volt az éppen folyamatban lévő munkám. Az utóbbi időben viszont átszoktam a lokális szerverre, mert sokkal gyorsabban haladok és nem kerget az őrületbe a folyamatos gyortistótárazás.

Egy weboldal üzembe helyezéséhez szükségünk van egy webszerverre, megfelelő mennyiségű tárhelyre, és ha CMS-el dolgozol, adatbázisokra is. Ezt mind megvalósíthatod a saját gépeden keresztül is.

Mi kell egy helyi szerverhez?

Ha egy egyszerű statikus HTML oldalt szeretnél futtatni, ahhoz nem kell semmilyen szoftver, a böngésző is képes feldolgozni. A PHP alapokon készült oldalakhoz, vagy CMS megoldások, mint a WordPress, már szerver kell. Ehhez használjuk a XAMPP szoftverét. Az XAMPP egy komplett webszervert hoz létre a gépeden, amely alkalmas PHP fejlesztésre, MySQL adatbázisok kezelésére, vagy CMS-ek futtatására.

XAMPP telepítése és futtatása

A XAMPP teljesen ingyenes Apache szoftver, amely PHP, MariaDB és Perl komponenseket is tartalmaz. Töltsd le és telepítsd. A telepítés után minden komponens egy beállított alapkonfigurációval elérhetővé válik a számítógépeden. Ha a telepítés megtörtént el kell indítanod a szükséges modulokat:

  • Apache: A PHP futtatásához szükséges környezet
  • MySQL: Az adatbázis-kiszolgáló

Ha a szoftverek üzemelnek, a böngésződ URL sorába írd be, hogy localhost. Ekkor látnod kell az XAMPP köszönőoldalát.

Fájlok

Azokat a fájlokat, amiket a lokális szervereden akarsz futtatni az XAMPP telepítési könyvtárának /htdocs mappájába kell másolni. Ezen belül létrehozhatsz több almappát is különböző projekteknek. Az elérési utat a mappákra hivatkozva tudod megadni, pl. localhost/phpoldalam

Élesítés

A fejlesztett oldaladat csak át kell másolni a webtárhelyre. Ha WordPresst használsz, akkor mind a fájlokat, mind az adatbázist át kell másolni, ehhez legegyszerübb, ha valamilyen migráló bővítményt használsz, pl Duplicator.

A programozás alapjai

Ingyenes leckesorozat!

Ahhoz, hogy később kód szinten is meg tudj valósítani összetettebb frontend igényeket, tisztában kell lenned a programozás alapfogalmaival. Ebben a leckesorozatban bevezetlek a programozás alapismereteibe teljesen programfüggetlenül.

Megismerkedhetsz az algoritmusokkal, ciklusokkal, logikai műveletekkel és adattípusokkal, emellett gyakorlati feladatokat is kapsz minden témakörhöz. Mindezt egy kényelmes online oktatófelületen. Regisztrálj és kezdd el még ma!

szám, kisbetű, nagybetű, legalább 8 karakter

Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Nyilatkozatot

Ingyenes leckesorozat!